Ședință în USL. Care va fi strategia la întâlnirea cu Băsescu

Publicat: 03 12. 2013, 16:23
Actualizat: 31 07. 2014, 14:03

Premierul Victor Ponta și președintele PNL Crin Antonescu s-au întâlnit în biroul liderului liberal, după finalizarea ședinței grupurilor USL, când Ponta a prezentat planul de autostrăzi. La întâlnire au  participat și  vicepremierii Gabriel Oprea, Daniel Chițoiu și Liviu Dragnea.

La finalul întâlnirii dintre liderii USL, președintele PNL Crin Antonescu a anunțat că premierul va merge la întâlnirea cu Băsescu pentru a încerca să-l convingă să nu întârzie procesul de adoptare a bugetului pe 2014, precizând însă ca jocul politicianist trebuie să ia sfârșit.

„Fără a-i contesta nimeni prerogativa constituțională, el trebuie să știe că acesta va fi bugetul. Domnul președinte și-a spus părerea, era dreptul său, dar dreptul de a decide revine la Guvern și la Parlament. Președintele poate prelungi sau nu un joc politicianist din care să-și poată închipui că poate să câștige mai multe sau mai puține puncte electorale. Nu asta este preocuparea noastră, ci să-l convingem și pe președinte să revină în limitele unei rațiunalități și eficiențe politice”, a declarat Antonescu, la Parlament.

Comparativ cu declarațiile pesediștilor, care l-au acuzat pe Traian Băsescu de lipsă de discernământ sau de apropiere de demență, liderul liberal s-a limitat doar la a face apel la rațiunea șefului statului.

„Eu îmi exprim convingerea că rațiunea va triumfa pentru că aici este vorba despre o chestiune de imagine a țării noastre, nu atât de FMI, cât de Comisia Europeană și am o speranță că președintele nu se va expune și nu va expune România unei imagini foarte proaste doar dintr-o ambiție sau joc politicianist. În jocul politic fiecare și-a luat punctele, și-a făcut numărul, acum vorbim despre niște lucruri practice în interesul tuturor românilor”, a mai spus Antonescu.

Mai mult, co-președintele USL a subliniat faptul că bugetul va fi adoptat în forma actuală, fără a exista posibilitatea ca acciza suplimentară la carburanți să fie modificată.

„Eu îmi exprim speranța ca la capătul întâlnirii de astăzi președintele va înțelege aceste lucruri și fără a renunța la nimic din prerogativele pe care Constituția le conferă să înțeleagă că aceste este bugetul și nu altul, că această majoritate pe care românii au votat-o și acest Guvern au dreptul de a propune și de a adopta acest buget și că președintele, dincolo de a-și spune public părerea, nu are alt mijloc de acțiune. A bloca intrarea în vigoare de la 1 ianuarie a bugetului ar fi un gest îndreptat împotriva tuturor cetățenilor și tuturor instituțiilor”, a conchis Antonescu.

Întâlnirea dintre liderii USL a venit în contextul în care președintele a anunțat luni seara că nu va semna memorandumul cu FMI, din cauza creșterii accizei la carburanți. După o serie de atacuri din partea PSD la adresa șefului statului, premierul i-a trimis o scrisoare deschisă președintelui, urmând ca la ora 17:00 cei doi să se întâlnească la Cotroceni, alături de Daniel Chițoiu, Liviu Voinea și Mugur Isărescu. Mai mult, președintele PNL nu a participat până acum la dezbaterile pe buget din plenul reunit.