Șeful Adminstrației Naționale a Penitenciarelor avertizează: „Amnistia și grațierea colectivă nu au fost o soluție bună în Europa”

Publicat: 19 06. 2014, 18:03
Actualizat: 29 07. 2014, 21:32

Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Claudiu Bejan, susține că, în Europa, s-a dovedit că amnistia și grațierea colectivă nu au fost întotdeauna o soluție bună. El a adăugat că în prezent există un deficit de 13.000 de locuri de cazare pentru deținuți.

„Este dovedit că nu întotdeauna amnistia și grațierea colectivă au fost o soluție bună. În Slovacia sau Cehia, nu îmi aduc aminte exact, după o grațiere colectivă, a 6.000 de persoane, până la sfârșitul anului s-au cam întors înapoi, poate nu toți, dar destul de mulți”, a spus Bejan.

Potrivit acestuia, nu i-a cerut un punct de vedere când s-a discutat în Parlament proiectul legislativ privind amnistia și grațierea, susținut de PSD, UDMR, UNPR, PC și PPDD.

„Cred că ar trebui să punem un mai mare accent pe alternative la încarcerare și nu neapărat pe amnistie și grațiere. Eu cred că alternativele la pedeapsa cu închisoarea pot, pe lângă faptul că educă pe cei care au greșit, și societatea ajută mai mult la responsabilitatea individuală. Discutăm de asumarea răspunderii individuale, în perioada detenției nu plătești chirie, nu plătești hrană, nu plătești o mulțime dintre lucrurile pentre care ești responsabil atunci când trăiești liber. Cred că spre asta ar trebui să tindem, spre metode și mijloace care să continue să-l țină pe om agățat de greutate vieții”, a susținut Bejan.

Șeful ANP a spus că în prezent există un deficit de 13.000 de locuri de cazare în penitenciare și de aceea se pierd procesele la CEDO.

„Nealocarea resurselor necesare grevează asupra asigurării dreptului la hrană, dreptului la asistență medicală, inclusiv pentru ceea ce înseamnă asigurarea materialelor de igienă și efectuarea acelor activități uzuale de deratizare și dezinfecție”, a declarat Bejan.