Senatorii au redus cvorumul la referendum

Publicat: 14 05. 2013, 16:20
Actualizat: 31 07. 2014, 15:03

Comisia juridică a Senatului a dat raport favorabil proiectului de lege privind reducerea cvorumului necesar în cazul referendumului la 30%, cumulativ cu un prag de 25% din cei înscriși pe listele permanente și au votat „DA”. Deși au existat două voturi împotrivă exprimate de PDL, situația a fost tranșată în doar câteva secunde, președintele comisiei, Tudor Chiuariu, expediind în scurt timp punctul de pe ordinea de zi.

„A fost validat în forma inițiatorilor, nu au existat alte observații. Dacă am votat pentru, bineînțeles că îl susținem, este un proiect al unor parlamentari USL „, a declarat Chiuariu.

Inițiativa legislativă îi aparține deputatului PSD Florin Iordache și presupune ca în cazul tuturor referendumurilor, nu doar cele pentru demiterea președintelui, pragul de prezență pentru validare să fie redus de la 50% la 30%.

Astfel, potrivit proiectului de lege, articolul 5, alineatul 2 din legea referendumului va fi modificat și va avea următorul cuprins: „referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.

Mai mult, la același articol, deputatul USL propune introducerea unui nou alineat, care să aibă următorul cuprins:„rezultatul referendumului este validat, dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși pe listele electorale permanente”.

Totodată, useliștii vor să modifice și articolele 7, alineatul 2, respectiv 12 alineatul 2, din legea referendumului, din ambele dispărând formularea „ voturilor exprimate în întreaga țară”. În noua formă ele vor prevedea următoarele:

Articolul 7, alineatul 2: „Rezultatul referendumului se stabilește în funcție de majoritatea voturilor exprimate”.

O altă modificare apare și la articolul 12, alineatul 2: „Cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin „DA” sau „NU” asupra problemei supuse referendumului, decizând cu majoritatea voturilor valabil exprimate”.

„Am depus un proiect pentru modificarea legii referendumului care conține două noutăți. Prima dintre ele cvorumul de participare să fie scăzut de la 50% la 30% și cea de-a doua condiție, nu mai puțin de 25% din populația cu drept de vot să se pronunțe da sau nu în funcție de specificul referendumului. Sunt două condiții cumulative”, a declarat, la momentul respectiv, Iordache.

EUROVISION 2013. Tot ce trebuie să știi despre competiția EUROVISION 2013 din Suedia