Senatul a adoptat noul Cod de procedură penală

Publicat: 22 04. 2013, 19:21
Actualizat: 31 07. 2014, 14:01

Senatul a adoptat luni noul Cod de procedură penală, cu 102 voturi „pentru”, 11 „împotrivă” și 14 abțineri. Principala modificare constă în faptul că judecătorul de cameră preliminară va decide, printre altele, dacă sunt suficiente probe pentru ca o persoană să fie dată în judecată.

Amendamentul a fost propus de președintele Comisiei juridice a Senatului, Tudor Chiuariu, și constă în extinderea competenței judecătorului de cameră preliminară, care va verifica pe lângă legalitatea trimiterii în judecată și „aparența temeiniciei”.

„Am finalizat cu succes dezbaterea privind legea de punere în aplicare a Codului de procedură penală și cred că avem un act legislativ mai bun din punct de vedere calitativ față de proiectul de lege venit de la Guvern. Extinderea competenței judecătorului de  cameră preliminară – instituție nou introdusă prin noul Cod – și anume competența acestuia de a verifica dacă sunt suficiente probe pentru ca o persoană să fie trimisă în judecată, anterior fazei de judecată, ca o garanție împotriva trimiterii abuzive în judecată”, a declarat Chiuariu, după lucrările comisiei de săptămâna trecută.

Mai mult, în noul Cod de procedură penală termenul de „siguranță națională” a fost înlocuit de „securitate națională”.

Anterior, în cadrul comisiei juridice, un motiv de discuții în contradictoriu a fost amendamentul propus de deputatul PSD Florin Iordache, respins ulterior în Comisia juridică, care elimina interceptările din dosarele de corupție, pe mandatele de siguranță națională, având drept consecință faptul că toți inculpații din dosarele de corupție, care „au picat” pe mandat de siguranță națională urmau să scape.

În acest caz, Senatul este prima cameră sesizată, urmând ca decizia finală să fie luată de Camera Deputaților