Senatul a fost informat cu privire la OUG pentru transportatori / Lucian Romașcanu a ironizat „protestul” din Piața Constituției

Publicat: 22 01. 2024, 13:54
Actualizat: 22 01. 2024, 14:10

Senatul României a fost informat, într-o sesiune extraordinară, cu privire la ordonanţele de urgenţă adoptate de Guvern pe 17 ianuarie referitoare la marcajul fiscal comun pentru motorină şi kerosen, respectiv echivalări de permise pentru circulaţia pe drumurile publice.

Decizia de convocare a sesiunii extraordinare a fost semnată, pe 19 ianuarie, de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Într-o ședință, care a durat mai puțin de 30 de minute, senatorii au luat act de Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/2024 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.2/2024 privind amânarea punerii în aplicare a Deciziei (UE) 2022/197 a Comisiei din 17 ianuarie 2022 de stabilire a unui marcaj fiscal comun pentru motorine și kerosen.

USR a cerut timp de dezbatere a proiectelor de lege, nu doar o informare a Senatului. „Altminteri, e doar un praf în ochi de la guvern, o clamare mincinoasă că există deschidere pentru dialog”, a spus senatorul USR Ștefan Pălărie.

Senatorul PSD Lucian Romașcanu a sesizat „alianța frumoasă și plină de succese” dintre USR și partidul Dianei Șoșoacă, USR dând prin primarul Capitalei o autorizație de protest unui avocat care „n-are în posesie niciun cap tractor ”.

Împreună, ați reușit performanța de a nu avea nimic în Piața Constituției. Guvernul face tot ce are de făcut pentru acești fermieri, a spus Romașcanu.

A venit și replica senatoarei, cu vociferări, acuzații și țipete, căreia președintele de ședință i-a tăiat microfonul.

Proiectul de lege privind modalitatea echivalării de permise prevede că pentru a răspunde provocărilor actuale legate de reglementările permiselor de conducere pentru tractoare agricole şi forestiere în România, prin prezentul act normativ se propun următoarele:

  • introducerea unei noi categorii a permisului de conducere, categoria Trl, care să includă tractoarele agricole sau forestiere a căror viteză maximă constructivă este mai mică sau egală cu 40 de km/h;
  • obţinerea noii categorii de permis (Trl) se va realiza la vârsta de 18 ani;
  • valabilitatea administrativă a categoriei Trl va fi ani.

Cu privire la marcajul fiscal comun pentru motorină şi kerosen, modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal este necesară având în vedere imposibilitatea conformării, după data de 18 ianuarie 2024, la cerinţele Comisiei Europene de înlocuire a actualei substanţe folosite pentru marcarea motorinei utilizate, care beneficiază de scutirea plăţii accizei, respectiv Solvent Yellow 124, cu noul Euromarcator, cu denumirea comercială ACCUTRACEM PLUS.

Pentru egalitate de tratament, aceeaşi măsură a fost instituită şi pentru păcură şi produsele energetice asimilate acesteia din punctul de vedere al accizelor, se arată în expunerea de motive a actului normativ.

Sursa foto: Senat

CITEȘTE ȘI:

Precizările DSU după acuzațiile că își desfășoară activitatea într-o clădire fără AVIZ de securitate la incendiu: „Nu poate intra în discuție”

S-a REDESCHIS traficul feroviar între Craiova şi Caracal