Sfatul lui Băsescu pentru Dragnea, după anunțul începerii urmăririi penale a șefului PSD în cel de-al treilea dosar

Publicat: 14 11. 2017, 12:48

„Acum 21 de ani, nimic despre prezumția de nevinovăție. Ce zici Dragnea, ai curaj să repeți și tu acest discurs în plenul Camerei Deputaților?”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

El a publicat și fragmente din discursul său din ședința Camerei Deputaților din 9 aprilie 1996, în timpul căreia și-a anunțat demisia.

„În calitate de om politic al opoziției, nu am dreptul să las actualului Guvern șansa de a justifica nematerializarea acuzațiilor false pe care mi le-a adus prin propria-mi imunitate parlamentară. În calitate de om politic responsabil, nu am dreptul să întrețin suspiciunea electoratului asupra probității mele, cu atât mai mult cu cât, adesea, mi-am afirmat nevinovăția. În calitate de deputat de Vaslui, trebuie să dovedesc urmașilor răzeșilor lui Ștefan cel Mare că, în septembrie 1992, au votat un om cinstit. În calitate de deputat, am obligația să contribui la apărarea prestigiului instituției supreme a democrației autohtone, Parlamentul României. (…) Pentru a proba că niciodată nu am făcut din imunitatea parlamentară o pavăză pentru ilegalități, cu deplină încredere în justiție, dar și în corectitudinea actelor mele din timpul guvernării, astăzi, 9 aprilie 1996, demisionez din Parlamentul României”, a spus Băsescu în 1996.

Traian Băsescu a demisionat din Parlament pe data de 9 aprilie 1996, dar a câștigat un nou mandat la alegerile legislative din același an, care s-au desfășurat pe 3 noiembrie.

Luni DNA a anunțat, oficial, că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea Tel Drum în privința acordării de contracte.