SOLICITARE. USR îi cere lui Iohannis să nu promulge legea privind educația sexuală

Publicat: 05 06. 2020, 16:05
Actualizat: 09 06. 2020, 11:13
INIȚIATIVĂ. USR vrea extinderea votului prin corespondență: Teama de a veni la vot poate genera cea mai scăzută prezență la alegerile locale din ultimii 30 de ani

Parlamentarii USR îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea votată miercuri de Parlament, din care a fost eliminată sintagma „educație sexuală”, înlocuind-o cu „educație sanitară”. USR consideră excesiv ca de acordul părintelui să depindă accesul la educație al copilului.

Proiectul de lege prin care este eliminată sintagma „educație sexuală” din lege, înlocuind-o cu „educație sanitară” a fost adoptat.

Deputații au adoptat miercuri proiectul de lege prin care este eliminată sintagma „educație sexuală” din lege, înlocuind-o cu „educație sanitară”. Derularea acestor programe ar urma să se facă doar cu acordul scris al părinților. Propunerea a venit din partea deputaților PSD și PNL, care au modificat în comisiile de specialitate legea 45/2020 privind Educația sexuală în școli.

 

Parlamentarii USR i-au transmis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, în care îi solicită să nu promulge propunerea de lege a Educației care a fost votată de Parlament și să o trimită către reexaminare. Parlamentarii USR spun că prin modificarea votată se aduce atingere dreptului elevilor la educație.

 

„În data de 3.06.2020 s-a votat o modificare la legea 45/2020 privind Educația sexuală, adaptată vârstelor conform programei aprobată de Ministerul Educației încă din 2004, inițiată de deputatul USR Cristina Iurișniți, în urma căreia orele de Educație vor avea loc doar la cererea părinților. În consecință, USR transmite că a fost limitat accesul elevilor la programele și activitățile de Educație pentru sănătate și educație sexuală.

Considerăm că s-a adus atingere dreptului constituțional la învățătură al elevilor prin faptul că o mare parte dintre aceștia nu vor mai putea beneficia de informări corecte și avizate din partea autorităților și instituțiilor publice cu privire la Educația pentru sănătate. Este esențială informarea corectă și completă a părinților, însă ar fi excesiv ca de acordul părintelui să depindă accesul la educație al copilului.”, se arată în textul scrisorii semnată de grupul parlamentar USR.