SONDAJ | PNL crește în opțiunile de vot, dar e la mare distanță de liderul PSD. PMP ar putea intra în Parlament. La câte procente a ajuns Opoziția

Publicat: 30 05. 2022, 12:25
Actualizat: 30 05. 2022, 12:26
Sursa foto: Shutterstock

Liberalii au ajuns la 23% din opțiunile electoratului din România, conform celui mai recent sondaj de opinie la nivel național realizat de CURS, în luna mai. Lideri în intențiile de vot sunt social-democrații, cu 35%, iar dintre partidele din Opoziție, în scădere, se remarcă Partidul Mișcarea Populară, care a crescut cu un procent peste pragul de intrare în Parlament.

PNL, cu 23%, a rămas constant față de sondajul din martie-aprilie și a crescut față de cel din martie trei procente.

PSD a scăzut un procent față de martie-aprilie și e la același nivel, de 35%, ca în sondajul CURS din luna martie.

A treia formațiune din coaliția de guvernare, UDMR, se menţine la 5%.

Partidul lui Liviu Dragnea ar fi votat de 2% dintre români

Formațiunile parlamentare din Opoziție sunt în scădere, Alianța pentru Unirea Românilor ajungând la 10% (față de 12% în martie- aprilie), în timp ce Uniunea Salvaţi România este la 9% (față de 11%).

O surpriză este Partidul Mișcarea Populară, care are o intenţie de vot de 6% (în creștere de la 5%), Partidul Puterii Umaniste, formaţiune controlată de Dan Voiculescu, e cotată la 4%, în timp ce Alianţa pentru Patrie, asociată cu Liviu Dragnea, este la 2% (în creștere de la 1%).

Sondajul CURS a fost realizat pe un eșantion de 1.067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste, adulți rezidenți în România, cu marja maximă de eroare la nivelul întregului eşantion +/-3%, la un nivel de încredere de 95%, prin metoda CATI, în perioada 19 – 26 mai.

În ce direcție merge România

Participanții la sondaj și-au exprimat părerea și cu privire la direcție în care merge România, la principalele probleme ale țării, care ar trebui rezolvate de urgență de autorități, dar și problemele personale de care ar trebui să se ocupe cât de repede.

Conform respondenților, creșterea prețurilor la alimente este cea mai îngrijorătoare situație în prezent (99%), urmată de cea a prețurilor la electricitate.