Sorin Grindeanu, personaj într-un nou clip tip DEEP FAKE / „Nu accept ca imaginea mea să fie folosită în astfel de acțiuni”

Publicat: 06 02. 2024, 14:09
Actualizat: 06 02. 2024, 14:28

Noul personaj într-un clip deep fake este Sorin Grindeanu. Ministrul Transporturilor a anunțat că a sesizat instituțiile abilitate. 

Am sesizat astăzi instituțiile abilitate pentru a fi identificate, și pedepsite conform legii, persoanele care îmi folosesc imaginea pentru a promova o fictivă vânzare de acțiuni la o companie! Aceste informații false reprezintă o grosolană tentativă de manipulare!

Ministrul Grindeanu a transmis că nu a făcut reclamă pentru nicio campanie.

Nu am făcut și nu voi face reclamă pentru nicio companie și nu accept ca imaginea mea să fie folosită în astfel de acțiuni!

În seria celor mai recente personalități a căror imagine a fost folosită în clipuri deep fake sunt Mugur Isărescu, Marcel Ciolacu și Sebastian Burduja.

Cum ne ferim de astfel de capcane?

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a publicat o serie de alerte și materiale informative în ultima perioadă pentru a atrage atenția asupra pericolului deep fake.

DNSC transmite ce trebuie să faci în cazul în care ești victima unei astfel de postări:

  • Fiți vigilenți atunci când navigați în mediul online și gândiți logic, în special atunci când întâlniți o ofertă mult prea bună ca să fie reală!
  • Verificați informații legate de pagina sau contul care face promovarea unor astfel de ‘oferte’. În cazul prezentat astăzi, pagina respectivă a fost lansată în luna martie 2023, are puțin peste 900 de urmăritori și a publicat doar postări cu flori. Mai mult, numele paginii este „Lilac Lake”. Este evident faptul că o astfel de pagină nu poate oferi oportunități reale de investiții, nefiind o sursă oficială, credibilă, care să lanseze astfel de oferte.
  • Analizați conținutul video pentru orice resurse care nu corespund calității obișnuite a imaginilor sau videoclipurilor! În cazul de față, calitatea imaginii este una precară, iar dacă ne uităm cu atenție, observăm că nu este o mișcare naturală a gurii atunci când personajul din imagine vorbește în videoclip și nu avem parte de o sincronizare perfectă a sunetului cu mișcarea buzelor, distoriuni sesizabile, dacă ne alocăm timpul necesar efectuării verificărilor recomandate.
  • Dacă ceea ce spune sau face persoana dintr-un videoclip este șocant sau important, mass-media va raporta despre acest lucru. Verificați existența informației public! Dacă nicio sursă de încredere nu vorbește despre asta, ar putea însemna că videoclipul este un deepfake!
  • Analizați cu atenție informațiile culese din mediul online și evitați astfel de pagini care vă invită să aderați la programe false de investiții prin contactarea lor în privat
  • Evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate, care oferă oportunități rapide de îmbogățire sau de econimisire, dacă acestea conțin astfel de resurse
  • Raportați astfel de postări pentru fraudă către rețeaua socială
  • Nu furnizați date pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană
  • În cazul în care ați introdus date financiare, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliția Română și notificați DNSC (telefon 1911 sau alerts@dnsc.ro)
  • Nu în ultimul rând, contribuiți la răspândirea acestor avertizări și către alți utilizatori, pentru a reduce șansele ca astfel de tentative de fraudă să aibă o rată de succes mulțumitoare pentru infractori.

CITEȘTE ȘI:

Mugur Isărescu, cea mai recentă personalitate folosită pentru tentative de fraudă financiară tip deepfake. Ghid de depistare a capcanelor

Avocat: „Specialistul în trafic de la New York, promis de Nicușor Dan, a spus că pe el nu l-a căutat nimeni de la București”