Statutul deputaților și senatorilor, adoptat de Parlament

Publicat: 01 07. 2013, 17:33
Actualizat: 08 08. 2015, 18:36

Parlamentarii au adoptat statutul deputaților și senatorilor în plenul reunit, după ce Curtea Constituțională a publicat motivarea în privința neconstituționalității actului normativ. Este pentru a cincea oară când legea a fost votată, ca urmare a contestării la CCR, fie de președintele Traian Băsescu, fie de democrat-liberali.

Astfel, statutul a fost adoptat, cu 391 de voturi „pentru” și un singur vot „împotrivă”.

Inițial, parlamentarii au hotărât să introducă legea pe ordinea de zi, chiar și fără motivarea Curții. Ulterior însă, deputații și senatorii au decis să aștepte motivarea, iar în cursul zilei de luni membrii comisiilor juridice au modificat statutul conform deciziei CCR.

Mai exact, statutul deputaților și senatorilor a fost declarat neconstituțional din cauza prevederilor care întăreau imunitatea parlamentară. Este vorba despre articolul 24, care prevedea că cererea de reținere, arestare și percheziție a deputatului sau senatorului s-ar fi făcut doar cu prezentarea motivelor concrete și temeinice care justifică acest lucru.

Principalul avantaj pentru adoptarea statutului este cel financiar, dat fiind faptul că bugetul Camerelor prevedere reduceri ale cheltuielilor. După promulgarea legii, aleșii statului nu vor mai sta la hoteluri de cinci stele.