Surpriza de pe NOUA HARTĂ A ROMÂNIEI desenată de vicepremierul Liviu Dragnea

Surpriza de pe NOUA HARTĂ A ROMÂNIEI desenată de vicepremierul Liviu Dragnea
Publicat: 18/02/2013, 23:28
Actualizat: 07/08/2015, 13:02

Vicepremierul Liviu Dragnea ridică miză în dezbaterile pentru regionalizare. Deși susține că „nu există la această oră un proiect oficial de regionalizare”, Dragnea, cel care este responsabil de punerea pe hârtie a noii hărți a României, aruncă în discuție subiectul capitalelor de regiuni, nu câte una însă pentru fiecare unitate, ci două sau chiar mai multe.

„Nu va fi o singură capitală într-o regiune. Ne interesează ca fiecare județ și fiecare cetățean din fiecare județ să se bucure de avantajele regionalizării. Dacă va fi un sediu administrativ într-un oraș, în alt oraș din alt județ va fi, de exemplu, direcția regională de finanțe, în altă capitală de județ va fi direcția regională de mediu și așa mai departe. Deci nu dorim să concentrăm într-un singur oraș tot pachetul puterii administrative, pentru că în paralel cu procesul de regionalizare se realizează și cel de descentralizare”, a spus Dragnea, într-o conferință de presă.

Tărâță: „La regionalizare nu te încurci cu unul și cu altul”

Ideea vicepremierului Dragnea nu este împărtășită de toți primarii sau președinții de consilii județene. În regiunea de Nord-Est, cele două variante puse pe masă pentru capitala regiunii au fost Piatra Neamț și Iași. Deși ambii primari au căzut de acord asupra celei de-a doua variante, fără prea multe discuții, președintele Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță, nu agreează formula cu mai multe mici capitale.

„Când e vorba despre regionalizare, dacă vrei s-o faci cum trebuie, nu te încurci cu unul și cu altul, nu trebuie să-l mulțumești și pe Ionescu și pe Popescu. Trebuie să alegi o singură capitală regională, care să aibă infrastructură, logistică bună. Nu am nimic împotrivă să fie Iași capitală regională, că merită. Eu sunt cu sufletul la Neamț, dar cu capul la Iași, că acolo e puterea administrativă. Ideea e ca regionalizarea să nu se facă pe interese, ci pe necesitatea României”, a declarat, contactat de gândul, președintele CJ Neamț.

De baricada cealaltă, șeful CJ Iași, liberalul Cristian Adomniței, se ferește să facă speculații pe marginea subiectului regionalizării, pentru, așa cum spune el, trebuie mai întâi definit acest concept.

„În primul rând noi trebuie să definim concret ce înseamnă o regiune, cum se finanțează și cu ce face mai bună regionalizarea viața fiecărui om, să vedem dacă nu cumva o facem mai grea. Momentan se discută despre o formă fără fond”, a spus Adomniței.

Bojin: „Să se supere cine vrea”

În Regiunea de Vest, unde doar Timișoara a fost pe lista posibilelor capitale regionale, președinte CJ Timiș, Titu Bojin, nu agreează nici el varianta lui Liviu Dragnea cu mai multe centre puternice. Potrivit acestuia, când este vorba despre regionalizare trebuie să existe o armonie a județelor, „vrând- nevrând”, adunate în jurul unei capitale regionale puternice.

„Eu nu văd bine împrăștierea instituțiilor prin județe. Trebuie să existe o coordonare, să lăsăm la o parte orgoliile și să facem regionalizarea cum trebuie. Din punctul meu de vedere, nu putem discuta de două capitale, ar fi o neconcordanță pe plan regional și ar fi neorganizat să ai o direcție într-o parte și altă direcție într-o parte. Prin regionalizare noi trebuie să armonizăm 4-5-6 județe, să le aducem împreună vrând-nevrând, că altfel cu ce ajutăm la centralizare? Asta e, să se supere cine vrea, dar nu putem face așa multe capitale doar ca să nu se supere unul sau altul. Eu susțin Timișoara până la capăt”, a declarat liderul din Timiș, contactat de gândul.

Cine este de acord

În ce privește regiunea de Sud-Est, unde fiecare edil își susținea orașul, pe lista propunerilor vehiculate fiind atât Constanța, cât și Brăila și Focșani, reprezentantul Brăilei susține varianta lui Dragnea, cu mai multe centre. Cu toate acestea, primarul Aurel Gabriel Simionescu nu renunță nici la ideea de a avea o capitală puternică.

„Dacă ne gândim că o capitală regională este un sediu administrativ, ar fi bine să fie și alte centru puternice pe diferite domeniu, precum învățământ, cultură, sport etc. Regionalizarea nu înseamnă să aduci totul într-un loc, că atunci ne întoarcem în anii 1960. Varianta cu mai multe centru puternice este ar fi una bună, dar trebuie să definim exact contextul”, a declarat Simionescu, pentru gândul.

Totodată, edilul din Brăila, în problema regionalizării, consideră că toate județele din regiunea respectivă ar trebui să aibă „o funcție”, pe baza domeniul în care sunt dezvoltate.

„De exemplu, în cazul regiunii de sud-est, Brăila ar fi reședința administrativă, Constanța ar fi centru universitar, Buzău și Vrancea sunt puternice pe pomicultură, viticultură, iar Tulcea să fie centrul turistic. Ideal pentru o capitală regională este să coordoneze problemele și strategiile regionale, să ne întrajutorăm cu celelalte județe. Regionalizarea trebuie făcută cu grijă și să ne gândim în primul rând la cetățeni”, a adăugat Simionescu.

ŞOCANT! Miliardarul român care le-a INTERZIS angajaţilor să se vaccineze: ”Vreţi să nu mai faceţi...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
FOTO. Iuliana Luciu, spectaculoasă în costum de baie! A depășit-o pe Nicoleta în frumusețe
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Cine este femeia misterioasă filmată insistent în timpul meciului câștigat de Simona Halep la Moscova....
Localitatea cu cel mai scurt nume din România. Are doar două litere, pentru ce este...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Mașină second hand în rate, fără avans: Cât este rata lunară pentru un SUV Volvo...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Țara în care toți angajații primesc o săptămână de concediu plătit pentru a limita răspândirea...
Tragedie la Pro TV! Sissoko a fost găsit mort în casă. Avea Covid
O scrisoare de AMOR a excentricei regine Maria Antoaneta a DEZĂLUIT ceva INCREDIBIL după aproape...
S-a aflat care este cel mai bun ulei pentru prăjit cartofii! Surpriza e cu adevărat...
Cine sunt, de fapt, românii care s-au îmbogățit după creșterea prețului la energie și gaze
Tarifele RCA au CRESCUT în medie cu 70%
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Anunțul ȘOC al momentului: Ce măsuri dure vor fi luate. LOCKDOWN TOTAL?
Este cutremur total în PNL! Informația șoc despre Rareș Bogdan. S-a aflat acum (SURSE)
ȚEAPA anului în ROMÂNIA! Vă USUCĂ DE BANI. Mare grijă când primiți mesajul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021