Tăriceanu, deranjat de „pleonasmele” lui Băsescu. „Îi trimiteți înapoi hârtia, să învețe să scrie”

Publicat: 10 04. 2014, 13:22

Membrii Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au decis, în ședința din 1 aprilie, introducerea pe ordinea de zi a plenului reunit a scrisorii prin care președintele Traian Băsescu informa Parlamentul că a probat propunerea prim-ministrului referitoare la dislocarea la Centrul Administrativ Aerodrom Mihail Kogălniceanu a unor elemente ale unei unități de infanterie marină, la solicitarea Ambasadei SUA.

Potrivit stenogramei ședinței Birourilor Permanente reunite din 1 aprilie, publicată recent, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a remarcat formula „prim-ministru al Guvernului” folosită în scrisoare de către președintele Traian Băsescu.

„Am o rugăminte. Când faceți scrisorile astea… Să știți că prim-ministrul nu poate să fie decât al Guvernului. Prim-ministrul este al României, nu al Guvernului. Asta este o formulare pleonastică, moștenită din perioada lui Constantin Dăscălescu și vă rog să renunțăm la ea. Da? Îi trimiteți înapoi hârtia, să învețe să scrie”, a cerut Tăriceanu.

Potrivit stenogramei, solicitarea președintelui Senatului nu a fost supusă, până la final, la vot. În cele din urmă, scrisoarea șefului statului a fost înscrisă pe ordinea de zi a ședinței de plen comun a Parlamentului.

Statele Unite ale Americii au solicitat României extinderea operațiunilor de la baza Kogălniceanu, respectiv dislocarea unor elemente a unei unități de infanterie marină și a unui număr de aeronave militare, astfel încât numărul militarilor americani dislocați va fi de maximum 1.600.

Aceste informații au fost cuprinse într-o scrisoare transmisă de către președintele Traian Băsescu în 27 martie Parlamentului. Șeful statului informa Legislativul că, în baza legii 291/2007 privind forțele armate străine de pe teritoriul României, a aprobat propunerile premierului referitoare la solicitările părții americane.