Tăriceanu: „Un al doilea refuz ar fi un gest suicidal al președintelui”

Publicat: 29 12. 2016, 09:14
La scurt timp după ce Liviu Dragnea a anunțat noua propunere de premier, liderii ALDE au salutat alegerea lui Sorin Grindeanu ca fiind una „plină de înțelepciune”, venită după „decizia incorectă de ieri a președintelui”. Copreședintele partidului, Daniel Constantin, a apreciat că Grindeanu este o persoană „competentă, bine pregătită, capabilă să pună în practică programul de guvernare”. 
 
Alături de Constantin, Călin Popescu Tăriceanu a ținut să precizeze că decizia în privința noii nominalizări a fost una comună, care vine după consultări și discuții reciproce.
 
„Această soluție politică la care noi am ajuns, o nouă nominalizare, este răspunsul politic pe care noi am găsit de cuviință să-l dăm ca urmare a crizei politice care s-a declanșat, ca urmare a refuzului nemotivat al președintelui. Am considerat că mai mult decât o luptă a orgoliilor, punem mai presus de toate interesul național. (…) Dacă președintele refuză și a doua oară e clar că nu urmărește altceva decât amplificarea crizei politice, un joc de putere, și știm ce avem de făcut într-o asemenea situație, sper să nu fim nevoiți să ajungem la adâncirea crizei politice”, a declarat Tăriceanu în urma anunțării noii propuneri de premier a PSD.
 
Copreședintele ALDE a mai spus că membrii coaliției au ales soluția menită să detensioneze situația și să se concentreze pe aplicarea programului electoral al PSD și a accentuat că un al doilea refuz al lui Iohannis ar fi un gest „suicidal” pentru președinte.
 
„Apreciz foarte clar și fără drept de echivoc că (n.r.: un al doilea refuz) ar fi un gest suicidal al președintelui și atunci singura soluție care ne-ar mai rămâne la dispoziție ar fi să declanșăm suspendarea, dar nu vreaau să ajungem în această situație, să fie foarte clar. (…) Ne-am consultat, a fost o decizie comună. În seara aceasta vom trimite oficial propunerea de nominalizare. Nu pot să avansez nimic decât atunci când președintele face anunțul oficial”, a conchis Tăriceanu. 
 
Sorin Grindeanu, fost ministru al comunicațiilor, este noua propunere de premier pe care PSD i-o face președintelui Klaus Iohannis. Anunțul a fost făcut de Liviu Dragnea la finalul Comitetului Executiv al Partidului. „E o mare responsabilitate. Am avut o rugăminte față de președintele partidului de a-mi fi alături”, a spus Grindeanu imediat după anunțul lui Dragnea.
 
Liderul PSD a precizat că partidul a avut mai multe variante – să declanșeze suspendarea președintelui Klaus Iohannis, să mențină propunerea inițială, Sevil Shhaideh, sau să meargă cu un nou nume. Dragnea a arătat că social-democrații i-au propus să își asume el însuși funcția, dar a refuzat pentru că nu a vrut să forțeze o lege, deși aceasta este neconstituțională și nedreaptă.
 
Șeful PSD a adăugat că a discutat cu liderii ALDE despre propunerea lui Sorin Grindeanu, iar aceștia au fost de acord. Dragnea a precizat că a încercat să vorbească cu președintele Klaus Iohannis, însă președintele nu i-a răspuns.