VIDEO | Dan Barna, despre o posibilă taxă pentru mașinile poluatoare: ”România trebuie să înceteze să mai fie cimitirul de mașini al Europei”

Publicat: 03 06. 2021, 23:53
Actualizat: 04 06. 2021, 13:19
Cartea de identitate, modificată? USR PLUS propune să nu mai fie trecută adresa de domiciliu / Sursă FOTO: Alexandra Pandrea - Gândul

Vicepremierul Dan Barna a spus, la Digi 24, că România a ajuns cimitirul de mașini al Europei și pentru asta trebuie găsită o modalitate de a descuraja cumpărarea mașinilor second-hand poluatoare. 

„Trebuie să găsim o modalitate prin care România să înceteze să mai fie cimitirul de mașini al Europei. Într-o măsură mai mică, lucrurile s-au mai îmunătățit, dar în continuare suntem o destinație facilă pentru țările din Vest, care își înnoiesc parcurile de mașini și care trimit toate vechiturile la noi”, a declarat Dan Barna, la Digi 24.

Întrebat dacă susține introducerea unei taxe de mediu sau dacă vede alte soluții la această problemă, Dan Barna a spus: „Căutăm o soluție, cu siguranță vom găsi o varianta prin care această acțiune de cumpărare a mașinilor vechi să nu mai fie încurajată”.

Liderul USR PLUS a precizat că o soluție este programul prin care oamenii sunt sprijiniți și încurajați să aibă acces la mașini noi.

„Programul Rabla și alte inițiative de genul acesta sunt un sprijin pentru posibilitatea de a cumpără mașini noi, care să nu te mai pună în situația să mai cumperi o vechitură”, a adăugat Barna.

Declarația lui Dan Barna vine după ce și premierul Florin Cîțu a declarat, joi, că nu este adeptul unei taxe care să descurajeze înmatricularea autovehiculelor vechi şi că mizează pe măsuri pozitive, care să vizeze reînnoirea parcului auto. Primul-ministru a precizat că în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu scrie de introducerea unei taxe auto, ci de măsuri de descurajare a înscrierii autovehiculelor care poluează în România.

Legat de banii care urmează să vină de la Uniunea Europeană prin PNRR, Dan Barna a afirmat că există riscul „scufundării deficitului bugetar”.

„Este un risc pentru că particularitatea acestui program de care noi beneficiem este că se decontează proiecte în măsură în care ai realizat și reformele. În momentul în care nu finalizăm și nu obținem rezultatele așa cum le-am prevăzut, banii vor rămâne pe buget, adică ne vom scufunda deficitul”.

„Din această cauza este nevoie de un guvern stabil. Or, dacă noi ne hârjonim în instabilități politice în următorii 2-3 ani, în loc să ne concentrăm pe proiecte și pe construcția de autostrăzi, de spitale, pe resurse din educație, pe zona de mediu, dacă vom rămâne într-o joacă politică, o să decontăm cu toții o lipsa de dezvoltare cu care o să fim cu toții vinovați”, a afirmat Barna.