Toader nu înțelege „îngrijorarea” Ambasadei SUA: „Nu am văzut care e motivul”

Publicat: 01 09. 2017, 08:12

„Nu cred că este rolul ministrului Justiției să comenteze declarațiile unui înalt demnitar, unui ambasador, rolul e prevăzut de fișa postului. (…) A exprima o stare, că e de îngrijorare, că e de bucurie, dar a exprima o îngrijorare firesc apare să fie și motivată, or, în această prezentare a stării de îngrijorare, eu nu am văzut care sunt fundamentele, care e motivul acestei stări de îngrijorare. Nu cred, dacă îmi este îngăduit un exemplu, că starea de îngrijorare vine din faptul că durata mandatelor celor cu funcții de conducere se va schimba din trei ani în patru ani. Nu este vorba de prelungirea mandatelor în curs, pentru că e un principiu general constituțional care spune că o lege care modifică o altă lege nu modifică mandatele în curs”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader, joi seară, la România Tv.

De cealaltă parte, liderul PSD, Liviu Dragnea, critica, ieri, reacția ambasadei SUA la București cu privire la propunerile de modificare a legilor justiției, declarându-se îngrijorat de faptul că „niște ambasadori” în România își permit să ne interzică și dreptul de a începe dezbaterea privind legile Justiției, el arătând că urmează să ni se interzică dreptul de a gândi.

„Am văzut ce s-a încercat să se facă ieri la CSM. Și eu sunt îngrijorat de niște ambasadori în România care își permit să ne interzică și dreptul de a începe dezbaterea. Urmează să ni se interzică dreptul de a gândi”, declara Liviu Dragnea, joi, la Arad.

„Am înțeles, fiecare cu îngrijorările lui. Și eu sunt îngrijorat când ambasadorii merg la miniștri în fiecare zi să promoveze interesele unor companii străine. Cine știe, poate cineva se gândește că poate și asta înseamnă acte de corupție. Că sigur că dacă ați merge dumneavostră la un ministru să promovați interesele companiei (…) ați avea o problemă”, mai spunea Dragnea.

Afirmațiile ministrului Justiției vin în contextul în care Ambasada Statelor Unite ale Americii la București a afirmat, referindu-se la propunerile de modificare a legilor justiției, că SUA au luat la cunoștință de acestea cu îngrijorare pentru independența sistemului judiciar și că statul de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic și independent.