Tudorel Toader: Declarația de independență a procurorilor poate fi interpretată ca o presiune asupra Curții Constituționale

Publicat: 01 06. 2018, 02:44
Actualizat: 25 03. 2019, 19:41

„Ce fac procurorii acum poate fi interpretată ca o PRESIUNE asupra Curții să aibă în vedere CUM și CÂT motivează decizia. (…) Faptul că ar fi trebuit mai demult declanșată această procedură, sunt convins și eu, dar nu eram eu mai demult. Eu am făcut o evaluare anul trecut în martie și am spus că sunt motive și că nu e momentul declanșării procedurii. Pentru că nimeni, societatea, nu vedea realitatea din DNA atât de bine ca astăzi, nici astăzi nu vedem complet, că nu știm totul, dar oamenii nu vedeau acaestă realitate intolerabilă într-un stat de drept. Acum s-au creat premisele cererii de revocare și acum, Curtea Constituțională a dat această decizie”, a declarat Tudorel Toader, la România TV.

Reacția ministrului Justiției vine după ce, pe o pagina de Facebook aparținând lui Andrei Lex, a fost distribuită o „declarație de principiu”, atribuită unor procurori din Ministerul Public, în care se comentează decizia Curții Constituționale și se afirmă că „ministrul Justiției nu are și nu va avea nicio implicare și niciun rol în activitatea profesională”, acest lucru fiind în competența Consiliului Superior al Magistraturii. La finalului acestei postări, este o listă cu numele a 500 de procurori, atât din structura centrală DNA, dar și judecători, fără însă vreun fel de semnătură olografă a vreunuia dintre aceștia. Printre cei enumerați se află și numele Alexandrei Lăncrănjan, cea care îl anchetează pe liderul PSD Liviu Dragnea, dar și alte nume.