UDMR Harghita anunță cui dă votul în turul II: „Lucrurile nu sunt încă adjudecate”

Publicat: 03 11. 2014, 20:47
Actualizat: 05 02. 2016, 23:18

„În cazul în care Victor Ponta are șanse mai mari de reușită, este o opțiune viabilă și plauzibilă pentru UDMR. Lucrurile nu sunt încă adjudecate, nu știe nimeni dacă domnul Victor Ponta poate să câștige alegerile, următoarele 2-3 zile vor fi foarte importante, o să vedem cine sunt prim-miniștrii propuși, poate să influențeze în mod hotărâtor decizia noastră inclusiv numele primului-ministru care o să îi ia locul domnului Victor Ponta”, a declarat, luni, într-o conferință de presă, senatorul UDMR de Harghita Tanczos Barna, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, „ecuația este extrem de complicată”, Uniunea având de ales între Klaus Iohannis, „un minoritar din rândul sașilor”, care face parte din Partidul Popular European, ca și UDMR, și un socialist, Victor Ponta, care este, în prezent, partenerul de guvernare.

„UDMR trebuie să ia o decizie pragmatică, bazată pe interesele și pe posibilitățile noastre din următorii doi ani, cel puțin, astfel încât propunerile noastre, proiectele noastre să aibă cele mai mari șanse de reușită și în Parlament și în Executiv. O să fie o dezbatere în cadrul Uniunii, forul de conducere o să ia o decizie cu siguranță în funcție de părerile exprimate – personale sau nepersonale – ale celor care fac parte din această conducere”, a precizat Tanczos.

Senatorul a declarat public, dar și în discuțiile din UDMR, că interesele Uniunii, viziunea acesteia asupra viitorului maghiarilor din România, a modului de păstrare a identității, culturii și tradițiilor acestei minorități sunt „complet diferite” față de modalitatea în care Klaus Iohannis vede reprezentarea intereselor sașilor din țara noastră.

„Din punctul meu de vedere, domnul Klaus Iohannis nu poate fi considerat un reprezentant al niciunei minorități din România, în programul dânsului și în aparițiile publice nici nu a pomenit de această problematică a României și nu pot să accept ca un sas să aibă o asemenea atitudine în momentul în care știm că România nu este omogenă din acest punct de vedere. Și, dacă nici dânsul nu are o gândire de perspectivă și un proiect de viitor pentru comunitățile care trăiesc în minoritate în România, nu cred că poate reprezenta interesele comunității maghiare”, a explicat Tanzos Barna.

În aceeași conferință de presă, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Korodi Attila, a spus că decizia UDMR trebuie să se bazeze pe dialogul cu organizațiile locale, care trebuie să formuleze un răspuns „foarte clar” până joi.

„Nu avem opțiuni bune, ci avem opțiuni. Avem experiențe pozitive și negative cu toți partenerii politici din Parlamentul României și lucrurile acestea contează foarte mult, și contează și situația în care ne aflăm, unde avem un parteneriat politic pe un program de guvernare. În realitatea politicii românești nu există o soluție ideală pentru turul doi pentru comunitatea maghiară”, a punctat Korodi Attila.

La rândul său, președintele UDMR Harghita, Borboly Csaba, a adăugat că în următoarele zile va iniția consultări cu primarii, cu organizațiile locale și cu societatea civilă și va transmite punctele lor de vedere Consiliului Permanent al Uniunii, care se va întruni, joi, la Cluj-Napoca, pentru a decide pe care dintre candidați îl va susține în turul 2 al scrutinului prezidential.

„Întrebarea este: vrem să fim la guvernare sau vrem să fim în opoziție?”, a conchis Borboly Csaba.

Tot luni, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea va decide joi, în ședința Consiliului Permanent care va avea loc la Cluj-Napoca, pe cine va susține în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

„Eu nu am făcut nicio declarație referitoare la susținerea unui candidat în turul al doilea, noi vom decide abia joi. Vom avea o discuție în cadrul președinției UDMR, conducerea restrânsă a Uniunii, apoi în Consiliul Permanent, la Cluj, și vom lua o decizie pe cine susținem, care depinde de foarte multe analize și de foarte multe date. Vom lua joi o decizie. S-ar putea să îl susținem pe Ponta, s-ar putea să nu luăm o astfel de decizie. Până nu există o ședință, eu singur nu iau decizii de această natură și nu am luat o astfel de decizie”, a spus Kelemen.