UDMR reînnoiește protocolul de colaborare cu PSD-ALDE. Punctele principale pe care Kelemen vrea să le discute de urgență

Publicat: 30 01. 2018, 15:34

„Am discutat dacă vom continua sau nu acest acord de colaborare. Prioritățile noastre rămân, pe cele mai importante domenii economice și sociale. 2018 nu ar trebui să fie anul luptei pentru putere ci anul proiectelor, al dialogului permanent între toate forțele politice ale României, mai ales după votul de ieri, când și noi am rămas surprinși că au existat mai multe voturi de susținere decât pentru guvernul Grindeanu sau guvernul Tudose. 2018 ar trebui să fie anul problemelor importante, iar noi vom iniția proiecte legislative în câteva domenii”, a declarat marți Kelemen Hunor. 

Șeful UDMR a vorbit și despre inițiativele pe care Uniunea le va depune în Parlament și pentru care așteaptă susținere din partea partenerilor din coaliția de guvernare. 

„Vom depune o inițiativă pentru eradicarea sărăciei și pentru scăderea decalajelor dintre diferite regiuni ale României, vom cere urgentarea descentralizării, pentru că e nevoie de o descentralizare, e foarte importantă. Nu e vorba de interesul guvernului central, este vorba despre cetățean. Deciziile trebuie să fie cât mai aproape de cetățean. Vom susține modificarea Legii Curții de Conturi, în sensul de a exista o modalitate de prevenție, fiindcă primarii nu sunt specialiști și dacă primesc un sfat din timp, atunci probabil vor exista mult mai puține greșeli în administrarea banului public. În ceea ce privește Codul Administrativ: e nevoie de acest Cod, vom depune amendamente în ambele camere. Liceul romano-catolic de la Târgu Mureș rămâne o prioritate, dorim ca în primele două săptămâni din februarie să fie votată legea în Senat”, a mai declarat Kelemen. 

Luni, UDMR a anunțat că dă încă o șansă coaliției de guvernare și votează Guvernul Dăncilă, cu toate că a avut și ceva critici la adresa situației politice. 

„Nu este o situație obișnuită că într-un singur an s-a ajuns ca o majoritate stabilă să schimbe al treilea guvern, dar nu putem nega dreptul coaliției de a schimba echipa guvernamentală. Rămâne de văzut dacă acesta va oferi răspunsurile așteptate de întreaga societate, la toate problemele, dar și la provocările importante pe termen lung. Nu voi vorbi despre programul de guvernare, sunt lucruri mai bune, altele superficiale. Nu voi vorbi despre echipa guvernamentală, pentru că nu știu cât timp vor rămâne la Palatul Victoria”, a spus ieri Kelemen Hunor.