Un ULTIM SONDAJ înainte de alegeri. Distanța uriașă între PSD și partidul situat pe locul 2

Publicat: 06 12. 2016, 09:15

PSD este partidul pentru care ar vota majoritatea românilor la alegerile parlamentare, 43% dintre respondenți declarând că ar pune ștampila pe lista social-democraților. În sondajul realizat de Avangarde, o casă de sondare apropiată PSD, pe locul al doilea se situează PNL, cu 27%, iar pe poziția a treia, USR, cu 8%. Principalii aliați ai partidului condus de Liviu Dragnea, ALDE, ar obține 6% procent care s-ar adăuga la scorul zdrobitor al PSD și care i-ar face majoritari în Parlament și i-ar trimite cu un pas mai aproape de Palatul Victoria, pentru formarea noului Guvern. 

La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul României, dumneavostră personal cu ce partid sau alianță politică ați vota?”, românii i-au pus, deci, pe prima poziție pe cei de la PSD (43%), urmați de PNL (27%), USR (8%), ALDE (6%), PMP și UDMR (5%), la limita de a intra în Parlament. Pentru PRU au optat 3% dintre respondenți, iar pentru ANR și PRM doar 1%, procente care, oricum, nu ar aduce niciunuia dintre aceste ultime trei formațiuni șansa de a prinde mandate de parlamentari.   

Întrebați care este părerea lor despre președinții partidelor din România, Liviu Dragnea și-a adjudecat primul loc în topul opiniilor pozitive ale repondenților. Cota acestuia este de 43%, egală cu cea a partidului. Liderul PSD este urmat de Călin Popescu Tăriceanu, cu 38 de procente, pe locurile trei și patru sunt Alina Gorghiu și Traian Băsescu, la o diferență mică, de 29, respectiv 27%, cu toții având scoruri peste partid. Același lucru se întâmplă și în cazul liderului USR, Nicușor Dan, cotat cu 19%. 

Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 20 – 27 noiembrie. Au fost intervievați telefonic 1.000 de repondenți cu vârsta de peste 18 ani. Marja maximă de eroare este de plus – minus 3,1 la sută, pentru un interval de încredere de 95 la sută. 

Un sondaj realizat la comanda USR în urmă cu aproape două săptămâni poziționa PSD tot pe prima poziție, cu 40%, urmat însă de USR cu 19% și PNL cu 18%. ALDE și PMP erau cotate cu 7% în cercetarea realizată de TNS, la comanda Uniunii Salvați România.