USL-iștii îi răspund lui Voiculescu. Orban: Să se ocupe de afaceri în loc să-și dea cu părerea despre o nouă suspendare. Filip: Liderul PC face declarații disperate

Publicat: 01 09. 2012, 00:12
Actualizat: 06 07. 2016, 12:34

Parlamentarii USL nu se grăbesc să susțină planul lui Dan Voiculescu de a-l suspenda încă o dată pe președintele Traian Băsescu. Declarațiile fondatorului PC sunt calificate ca „disperate”, foarte tranșant fiind liberalul Ludovic Orban care i-a recomandat lui Voiculescu să își vadă de afaceri mai bine. 

Cu toate acestea, social-liberalii nu spun nu propunerii de scoatere a pragului de prezență din legea referendumului, primul pas care ar fi făcut înainte de o nouă suspendare, potrivit liderului PNL Relu Fenechiu.

Petru Filip: Momentan este o situație calmă și ar fi bine să rămână așa

„Domnul Dan Voiculescu ar face foarte bine să se ocupe de afaceri și să lase viața publică și mai ales USL-ul în pace, pentru că nu face altceva decât să facă rău PNL și PSD. Prefer să nu mai adâncesc acest subiect, a-ți da cu părerea acum pe acest subiect (despre o nouă suspendare-n.r.) după părerea mea este contraproductiv. În general o strategie politică care izvorăște din niște rațiuni majore, din niște obiective fundamentale, nu se face la Antena 3, nu se face la piață, nu se face nicăieri, ci se face de niște oameni care cu adevărat țin cont de interesul general”, a fost replica lui Ludovic Orban pentru Dan Voiculescu.

Fostul președinte interimar al Senatului, Petru Filip,  susține, la rândul său, că planul lui Voiculescu nu reprezintă poziția oficială a USL și aduce, mai degrabă, a „declarații disperate”. „Astfel de declarații sunt declarații disperate, e vorba despre niște persoane care își spun propriile păreri”, a spus Filip, contactat de gândul.

Senatorul PSD a apreciat că o nouă suspendare a lui Băsescu nu este tocmai binevenită. „Perioada următoare este foarte senzitivă pentru bunul mers al României, ar trebui o bună comunicare instituțională. Momentan este o situație calmă și ar fi bine să rămână așa. Toate partidele se vor orienta către alegerile parlamentare, nu pentru o altă suspendare. Din punctul meu de vedere, până la alegeri nu va avea loc o asemenea procedură, iar atunci când se va discuta, dacă se va discuta, va fi o decizie politică”, a declarat Petru Filip.

Președintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă, a dat un răspuns ceva mai evaziv, declarând totuși că suspendarea președintelui nu este un scop al USL și că se va face abia atunci când va încălca legea fundamentală.

„Suspendarea președintelui nu este o chestiune care poate fi planificată. Dacă un președinte încalcă foarte grav Constituția, abia atunci vom vorbi despre o procedură de suspendare, în acel moment Parlamentul nu poate sta deoparte. Traian Băsescu ar trebui de acum să se comporte ca un adevărat președinte, ca la Constituție, fără să fie președinte jucător, arbitru sau mai știu eu ce. Suspendarea președintelui nu reprezintă un scop în sine pentru USL, nu o să stăm să monitorizăm activitatea lui doar ca să-l suspendăm”, a declarat Greblă, contactat de gândul.

Modificarea legii referendumului, în discuție

Senatorul PSD consideră însă că legea referendumului ar trebui schimbată prin eliminarea cvorumului. „Nicio țară din Europa nu pretinde cvorum pentru validarea unui referendum. Comisia de la Veneția a recomandat eliminarea pragului, iar eu cred că așa ar fi corect”, a mai spus el.

De aceeași părere este și ministrul Culturii, Puiu Hașotti, care a condiționat o altă suspendare a lui Traian Băsescu de o încălcare a Constituției, specificând că deocamdată nu este în discuții această problemă. „Nici în PNL, nici în USL, nu s-a discutat despre o nouă încercare de suspendare a președintelui. Nu văd de ce am lua în calcul așa ceva. Vom avea discuții despre o altă suspendare dacă și doar dacă Traian Băsescu va încălca foarte grav Constituția, nu când vrem noi”, a declarat, pentru gândul, Hașotti.