EXCLUSIV. SURPRIZA Ion Iliescu: „Parlamentul ar trebui SĂ CORECTEZE AZI decizia Curții Constituționale. El poate lua decizia finală dacă Băsescu revine la Cotroceni”

EXCLUSIV. SURPRIZA Ion Iliescu: Parlamentul ar trebui SĂ CORECTEZE AZI decizia Curții Constituționale. El poate lua decizia finală dacă Băsescu revine la Cotroceni
Publicat: 27/08/2012, 11:49
Actualizat: 07/07/2016, 17:52

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, în această dimineață, într-un interviu pentru gândul, că Parlamentul ar trebui „să corecteze” decizia Curții Constituționale și să-l demită pe președintele suspendat Traian Băsescu. Iliescu susține că judecătorii Curții Constiuționale au apelat la un „artificiu nefiresc” pentru invalidarea referendumului, iar parlamentarii ar trebui să țină cont de faptul că s-a îndeplinit condiția de prezență, deoarece nu sunt „mai mult de 15 milioane de alegători”. Potrivit președintelui de onoare al PSD, românii din afara granițelor nu ar trebui contabilizați la cvorum. „Parlamentul poate lua decizia finală și trebui să aibă o poziție activă, nu una pasivă”, este concluzia lui Ion Iliescu.

Gândul: Astăzi în Parlament va avea loc ultimul act din procesul de suspendare al președintelui Traian Băsescu. Cum vedeți inițiativa celor de la PNL care propun demiterea președintelui în Parlament?
Ion Iliescu: Nu vreau să mă antepronunț, știu că vor avea discuții, dezbateri, vor discuta în Parlament. Să vedem, nu vreau să mă antepronunț.

Ce ar trebui să facă astăzi Parlamentul: să ia act de decizia Curții Constituționale sau să dezbată inclusiv demiterea președintelui Băsescu?
Iliescu: Eu cred că trebuie să aibă o poziție activă, nu pasivă, doar să înregistreze decizia CCR. Curtea Constituțională este un colectiv de lucru de nouă oameni, Parlamentul este format din reprezentanții cetățenilor.

A fost utilă suspendarea președintelui Traian Băsescu?
Iliescu: A fost foarte utilă din punct de vedere politic. Președintele țării este emanația cetățenilor și a apărut un divorț între cetățeni și cel ales, a fost o confruntare directă și o verificare a opțiunii populare. Deci a fost un lucru foarte bun.

Dar nu și-a atins scopul această suspendare.
Iliescu: Nu știu, să vedem. Aceasta este dezbaterea din Parlament de astăzi.

Mai aveți speranțe că se va întâmpla ceva în Parlament?
Iliescu: Curtea Constituțională a apelat la un artificiu nefiresc. Raportarea la rezervorul de voturi trebuie făcută la cetățenii trăitori pe teritoriul țării, la cei 19 milioane de români, din care cu drept de vot sunt doar vreo 15 milioane. Nu în mod artificial adăugată o cifră total aleatorie cu românii de peste hotare, care oricum nu sunt interesați de asemenea chestiuni. Au votat vreo 70.000. Rezervorul la care trebuie să te referi este cel al cetățenilor trăitori pe teritoriul țării. Aceștia sunt 19 milioane cu toții, din care aproape patru milioane o reprezintă populația minoră. Ei, astfel se schimbă datele problemei.

Parlamentul ar trebui să corecteze decizia Curții Constituționale?
Iliescu: Sigur că da. Absolut, bineînțeles. Cred că Parlamentul poate lua o hotărâre, este instanța celor aleși de cetățeni. Cred că Parlamentul este abilitat prin Constituție, este instanța supremă, el poate lua decizia finală.

Cetățenii au rămas cu impresia că totul s-a terminat și președintele Băsescu se va întoarce la Cotroceni.
Iliescu: Nu, astăzi în Parlament este ultimul act, Parlamentul va adopta o decizie.

Să înțeleg că aveți speranțe de la Parlament că va îndrepta decizia CCR.
Iliescu: Sper. A fost un referendum popular, oamenii nu au mers la vot politic. Este un drept constituțional al cetățeanului să se pronunțe. Grupurile parlamentare ale PSD vor lua o decizie.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...