USR ar avea un plan pentru guvernare: Modificări la impozitarea muncii, pilonul de pensii și sănătate

Publicat: 10 01. 2020, 16:38

„Ne-am gândit la niște măsuri, parte din pregătirea pentru guvernare. Noi singura restricție majoră este să nu formăm niciun Guvern cu PSD și nu discutăm cu ei. Programul este cu ce mergem noi la negocieri și vrem ca formarea noului Guvern, de patru ani, sperăm, să se facă pe baza unei negocieri mai ample, în alte țări din Europa, durează o lună două, la noi nu e așa”, au declarat surse din USR, vineri, pentru Mediafax.

Printre măsurile propuse de aceștia se află reducerea graduală a impozitării muncii, prin zero taxare până la salariul minim.

„Propunerea este să ajungem la zero taxare până la salariul minim. Adică dacă ai vreo 2.000 de lei, să ai 2.000 de lei în mână. După, începe taxarea”, au explicat sursele.

Totodată, în sprijinul acestei măsuri ar veni și eliminarea PNDL și pensiile speciale, care ar compensa impactul asupra bugetului pe măsura care elimină taxele până salariul minim.

„Este o cheltuială mare la buget odată cu PNDL și odată cu aceste pensii, care merg pe principii contributive, iar astea sunt două dintre sursele de compensare a impactului asupra bugetului pe măsura de zero taxare până la salariul minim. Pe de altă parte, compensarea se realizează că există și mai multe locuri de muncă, asta s-a văzut și pe domeniul construcțiilor, când s-a redus taxarea a crescut numărul de angajări”, au argumentat sursele.

O altă măsură ar viza tranziția de la pilonul I la pilonul II de pensii.

„Pilonul II, practic, prin 2050 o să fie 2 pensionari și ceva la un angajat. Sistemul de contribuție prin care cei care lucrează acum plătesc pentru cei care sunt acum la pensie, pilonul I, nu e sustenabil, și atunci, România a început de acum câțiva ani, o tranziție, cumva să existe doar pilonul II, procesul ăsta a fost deraiat de guvernarea PSD. Noi vrem să schimbăm acest lucru”, au argumentat sursele din USR.

Totodată, USR dorește ca banii proveniți din resursele naturale, petrol și gaze din Marea Neagră să meargă și către „compensarea asta de dezechilibru în sistemul de pensie, pe model norvegian”.

Partidul dorește să intervină și la nivelul sistemului de sănătate, prin introducerea unor alternative la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„La sistemul de sănătate, în momentul de față, e un singur asigurator mare care știm cât de bine funcționează și am dori să permitem posibilitatea cetățenilor să apeleze și la o asigurare diferită pe piață, ca să existe o concurență și serviciile să fie mai bune”, au precizat sursele.

Sursele din USR au motivat că partidul dorește să se poziționeze diferit de ceilalți actori politici.

„În ultimul timp, prin clasa politică, e un concurs de populism, când ești în Opoziție ceri să se dea bani mai mulți, când ești la putere, câteodată zici nu prea sunt”, au argumentat acestea.

Echipa Dan Barna a pus la dispoziția membrilor partidului, înainte de începerea referendumului intern, documentul doctrinei pentru poziționarea ca partid de centru dreapta modern. În document, este prezentat planul de acțiune, structurat în cinci pași și 10 pachete de politici pentru guvernarea USR.

Sursă FOTO: Uniunea Salvați România – USR / Facebook