VIDEO | Camera Reprezentanților își dă jos propriul șef, printr-un vot istoric. Republicanul Kevin McCarthy este înlăturat după un mandat de 10 luni

Publicat: 04 10. 2023, 00:40
Actualizat: 04 10. 2023, 09:18

This browser does not support the video element.

Camera Reprezentanților a votat pentru înlăturarea din funcția de președinte a lui republicanului Kevin McCarthy, cu 216 voturi pentru și 210 împotrivă. Este un moment unic în istoria Camerei.

Un președinte interimar a fost numit.  Republicanul Patrick McHenry, un aliat important al lui McCarthy, și-a asumat rolul de Speaker pro tempore, transmite NBC. McHenry are principala responsabilitate de a conduce ședința în care se va alege un nou Președinte.

Este prima dată când Camera Reprezentanților a votat pentru revocarea unui Președinte în funcție, o evoluție istorică ce „va catapulta Camera într-o altă cursă haotică” pentru șefie, după alegerile maraton din ianuarie, remarcă The Hill.

Aceasta este o victorie uriașă pentru fracțiunea rebelă a republicanilor de dreapta condusă de Matt Gaetz din Florida, scrie presa americană.

Democraților li s-a alăturat un grup de 8 republicani, pentru a-l debarca pe McCarthy.

Sursa: NBC News

Matt Gaetz a depus rezoluția de vacantare a poziției de Speaker, ce a fost votată în Camera Reprezentanților. Gaetz  a amenințat încă de acum câteva săptămâni că va forța un vot pentru înlăturarea Președintelui.

După vot, Gaetz a stat de vorbă cu jurnaliștii, pe treptele Capitoliului.

Se pare că a face ca 200 de republicani să aibă încredere în tine nu este suficient pentru a rămâne Speaker, a spus Gaetz.

Gaetz a mai declarat că este în beneficiul țării să fie un președinte mai bun decât McCarthy al Camerei și l-a acuzat pe fostul Speaker că și-a încălcat promisiunile.

În urmă cu două zile, Kevin McCarthy era încrezător că „va supraviețui” moțiunii lui Matt Gaetz. Întrebat despre intenția oponentului său, McCarty a răspuns: Arată-mi ce poți!

Singura dată când Camera a votat dacă să înlăture un Președinte în funcție a fost în 1910, când Președintele Joe Cannon, tot republican a învins și și-a păstrat postul. O altă „moțiune de vacantare” a fost în 2015, când atunci era republicanu Mark Meadows a făcut o mișcare pentru a-l înlătura pe președintele John Boehner, dar moțiunea a fost trimisă în comisie și nu a primit niciodată un vot.

 

Foto: X/ Kevin McCarthy

 

CITEȘTE ȘI:

Casa Albă avertizează asupra efectelor reducerii asistenței pentru Ucraina / Criză politică majoră în Congresul SUA

VIDEO | Donald Trump e un om cu „greutate”. Dar, care este greutatea lui Trump? Schwarzenegger îl pune să alerge în jurul său