VIDEO | Klaus Iohannis ratează startul la COP28 de la Dubai/ Președintele e ținut în țară de Ziua Națională/ Regele Charles, întâmpinat de studenți

Publicat: 30 11. 2023, 15:14
Actualizat: 30 11. 2023, 18:24

This browser does not support the video element.

Orientul Mijlociu găzduiește cea de-a doua conferință consecutivă a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice în următoarele două săptămâni (COP28). Liderii lumii speră să convină asupra unor noi modalități de a atenua efectele încălzirii globale până la sfârșitul secolului. Deși evenimentul a început oficial joi, Klaus Iohannis este așteptat la Dubai după Ziua Națională, președintele fiind prins în recepția organizată la Palatul Cotroceni, de la ora 14:00.

Dubaiul este următoarea destinație a președintelui Iohannis, acolo unde va participa la Confreința ONU privind schimbările climatice – COP28. Deși oficial, programul de la Dubai a început joi, Klaus Iohannis este prins cu „treabă” în țară, la recepția organizată de Ziua Națională la Palatul Cotroceni.

Conferința și-a deschis porțile joi la Dubai, cu un apel hotărâtor de a accelera acțiunea colectivă privind schimbările climatice.

În cadrul evenimentului de la Dubai, una dintre temele principale ale discuțiilor este dată de menținerea sau eliminarea combustibililor fosili. Liderii lumii vor discuta mai multe scenarii, printre care și eliminarea treptată a combustibililor fosili, conferință ce va fi susținută de unul dintre CEO-ul unei mari companii din industria petrolieră.

70.000 de delegați prezenți la COP28

Peste 70.000 de delegați din aproape 200 de țări sunt așteptați să participe la acest summit decisiv pentru a discuta progresele înregistrate în limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius.

Cele mai avansate state în combaterea schimbărilor climaterice vor face un schimb de opinii cu comunitățile vulnerabile, ajutându-le să se adapteze la efectele schimbărilor climatice și atingerea obiectivului emisiilor zero de gaze până în 2050.

Toate acestea, pe fondul unor rapoarte conform cărora angajamentele climatice nu sunt suficiente pentru a preveni cele mai grave efecte ale încălzirii globale.

Președintele american Joe Biden nu va participa la summit. Însă, la Dubai sunt așteptați premierul britanic Rishi Sunak și prim-ministrul indian Narendra Modi. Regele Carol va ține discursul de deschidere împreună cu secretarul general al ONU, António Guterres, și președintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed al-Nahyan.

Printre ceilalți lideri de seamă, reprezentantul veteran al Chinei pentru schimbările climatice, Xie Zhenhua, va participa și el la discuțiile despre climă din Dubai.

Regele Charles, baie de mulțime la Dubai

Regele Regatului Unit și al altor regate din Commonwealth a ajuns joi la COP28. Majestatea s-a întâlnit cu studenții arabi din campusul Universității Herriot-Watt din oraș. Acesta a dat mâna cu oamenii și a făcut o baie de mulțime.

ONG-urile de mediu acuză liderii lumii de „eco-ipocrizie”

În ciuda încălzirii globale, stilul de viață al multor oameni bogați devine din ce în ce mai dăunător climei. Yacht-uri, Jet-uri private și bolizii de lux, produc o poluare masivă, asta datorită motoarelor mari și a cantităților exorbitante de combustibili degajate în aer.

Potrivit unui studiu realizat de compania Oxfam în 2021 și prezentat la Conferința privind schimbările climatice de la Glasgow, până în 2030, emisiile pe cap de locuitor ale persoanelor aparținând celui mai bogat 1% din populația lumii ar fi de 30 de ori mai mari decât valoarea care este compatibilă cu ținta de 1,5 grade C.

Asta se traduce prin faptul că cei superbogați dăunează climei mai mult decât cei mai săraci 50% din populația lumii la un loc.

CITIȚI ȘI:

Marcel Ciolacu regretă moartea lui Kissinger: „Contribuția sa va continua prin moștenirea lăsată în domeniul politicii externe și al ideilor politice”

REPORTAJ | Nicolae Ciucă a lansat Sistemul Garanție-Returnare / „Să ne bucurăm de o Românie mai curată”