VIDEO | Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă participă la învestirea noului șef al Statului Major al Apărării, Vlad Gheorghiță

Publicat: 30/11/2023, 12:05
Actualizat: 30/11/2023, 12:48

Ceremonia de învestire în funcție a Șefului Statului Major al Apărării se desfășoară la Monumentul Eroilor Patriei, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”. 

UPDATE

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

Domnule general Petrescu, vă felicit pentru realizările din mandatul dumneavoastră, în care v-ați confruntat cu două crize majore: de sănătate și cea provocată de războiul Rusiei.

Participăm astăzi la ceremonia de învestire a domnului general – locotenent Gheorghiță Vlad ca Șef al Statului Major al Apărării, în aceste momente simbolice legate de sărbătorirea Zilei Naționale a României, când marcăm 105 ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

În acest mediu impredictibil și dificil, Armata României, alături de aliați și parteneri, a acționat ferm pentru asigurarea unei posturi de descurajare și apărare credibile pe Flancul Estic al NATO și pentru sprijinirea Ucrainei.

Consolidarea prezenței aliate pe teritoriul național și operaționalizarea completă a structurilor de comandă NATO au adus un plus de securitate României, iar intensificarea procesului de instruire în context multinațional a condus la creșterea nivelului de pregătire pentru luptă a Armatei.

Toate eforturile depuse de Armata României, precum și de celelalte instituții cu atribuții în domeniul securității și apărării au contribuit la consolidarea profilului țării noastre de furnizor de securitate și stabilitate la nivel regional și aliat.

Domnule general – locotenent Gheorghiță Vlad, preluați astăzi mandatul de Șef al Statului Major al Apărării, într-un context de securitate deosebit de dinamic și dificil. Dumneavoastră vă revine responsabilitatea de a continua procesul de adaptare a Armatei la noile provocări și de a menține un nivel ridicat de pregătire pentru luptă a forțelor.

Din această perspectivă, se impune efectuarea unei analize strategice a apărării, pentru a determina dacă actuala structură de forțe a Armatei României și nivelul aprobat de Parlament în urmă cu mai mult de două decenii mai corespund actualelor riscuri și amenințări, în continuă evoluție.

Domnule Șef al Statului Major al Apărării, mandatul dumneavoastră trebuie să constituie încă un pas în consolidarea capacității de apărare a României și în creșterea prestigiului Armatei ca pilon de bază al societății noastre, garantul independenței, suveranității și unității statului, al integrității teritoriale a țării și al democrației constituționale.

UPDATE

Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Ceremonie. În acest moment, se dă citire Decretului de numire a generalului Vlad Gheorghiță.

Președintele Iohannis i-a înmânat Ordinul național Steaua României fostului șef al Statului Major General al Armatei Române, Daniel Petrescu.

Știrea inițială

Preşedintele Klaus Iohannis l-a numit pe generalul-locotenent cu trei stele Vlad Gheorghiţă în funcţia de şef al Statului Major al Apărării, începând cu data de 1 decembrie şi l-a înaintat în gradul de general – cu patru stele.

Generalul-locotenent Gheorghiţă Vlad îndeplineşte funcţia de locţiitor al şefului Statului Major al Apărării din data de 16 august 2022.

Generalul-locotenent Gheorghiţă Vlad îndeplineşte funcţia de locţiitor al şefului Statului Major al Apărării din data de 16 august 2022.

Anterior, în perioada februarie 2020-august 2022, generalul-locotenent Gheorghiţă Vlad a deţinut funcţia de locţiitor pentru operaţii şi instrucţie al şefului SMAp. În perioada august 2017 – februarie 2020 a fost comandant al Diviziei 2 Infanterie„Getica” Buzău, iar între 2016-2017 s-a aflat la comanda Centrului Naţional de Instruire Întrunită„Getica” din Cincu.

Între anii 2005-2014 a ocupat diferite funcţii cum ar fi: comandant al Batalionului 631 Tancuri, şef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forţelor Terestre, şef al informaţiilor la Componenta Operaţională Terestră şi comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.

CITEȘTE ȘI:

A fost numit noul șef al Statului Major al Apărării. Cine este generalul-locotenent cu trei stele care va prelua funcția pe 1 Decembrie

Cât a plătit AUR pentru a închiria Trenul Unirii care va ajunge de 1 Decembrie la Alba Iulia. George Simion: „Voi prinde trenul undeva pe traseu”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...