VIDEO LEGEA LUSTRAȚIEI a fost ADOPTATĂ de Parlament. Cum a reacționat un fost deținut politic în fața deputaților. LIVE TEXT

Publicat: 23/04/2012, 19:37
Actualizat: 23/04/2012, 20:09

UDMR a propus astăzi, în cadrul comisiei juridice, un amendament pentru lustrarea procurorilor comunisti. Pentru că amendamentul a fost respins de comisia juridică, un fost deținut politic, Constantin Soare, prezent la lucrările comisiei, a îngenuncheat în fața ușii, spunându-le că nu este posibil ca foștii procurori comuniști, care l-au bătut în închisoare, să nu fie cuprinși în legea lustrației.

LEGEA LUSTRAȚIEI A FOST ADOPTATĂ DE PARLAMENT. DETALII GĂSIȚI AICI

Aceasta a fost aprobată în cadrul ședinței și urmează să intre în vot final în plenul Camerei Deputaților.

Amendamentul a fost propus de deputatul UDMR Mate Andras. „Eu cred că acel procuror care a făcut poliție politică și care a lucrat în aparatul represiv nu poate candida și nu poate fi prezent în viața politică după 20 de ani”, a declarat pentru gândul acesta. Legea lustrației ar putea afecta persoane care doresc să candideze pentru funcții de stat, însă în trecut au făcut parte din regimul comunist, precum Monica Macovei, fost procuror, sau Ion Iliescu, fost director la Editura Tehnică până în 1989.

Noul text al legii face referire, stabilind categoriile de lustrați, la încălcarea Constituției din 1965, a convențiilor internaționale la care România era semnatară în anii respectivi (în special Declarația Universală a Drepturilor Omului). Noua formă precizează că persoanele lustrate trebuie să fi ocupat funcții politice retribuite de PCR în principalele structuri ale aparatului comunist.

Sunt incluse în categoriile de lustrabili cei care au fost membri ai guvernelor în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 (miniștri, secretari de stat, prim-adjuncți și adjuncți ai miniștrilor). Sunt supuși restricțiilor legii și cei care au deținut funcții ca prim-secretar, secretar al Comitetului județean de partid, președinte sau vicepreședinte în consiliile populare județene, UTC, membrii Colegiului Central de partid sau Comitetului Central.

De asemenea, persoanele care au făcut parte din structurile fostei Securități și au colaborat cu aceasta ca poliție politică. Au fost incluse în lege ca lustrabili și cei care au ocupat funcții ca președinte sau președinte de secții la Tribunalul Suprem, procuror general sau procuror general adjunct.

Noua formă a legii nu mai face referire în ansamblu la toate persoanele aflate în situațiile definite ca făcând parte din structurile de putere ale regimului comunist, ci precizează că persoana care se află în vreuna din situațiile definite prin articolele din lege nu poate candida și nu poate fi numită pe o perioadă de cinci ani de la intrarea în vigoare a legii pentru principalele funcții de demnitate publică.

Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a specificat în cadrul unei conferințe de luni, 27 februarie, că democrat-liberalii încearcă „să facă ceva pentru ca legea lustrației să fie operabilă”, dând un termen de maxim 2-3 săptămâni, aceasta fiind momentan în Parlament.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...