VIDEO | Primul centru RetuRO, inaugurat la Cluj/ Ciolacu: SGR va fi al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa, după Germania

Publicat: 27/11/2023, 12:04
Actualizat: 27/11/2023, 15:50

Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu ocazia inaugurării primului centru de colectare al ambalajelor al companiei care administrează Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), RetuRO, în Bonţida din județul Cluj. În acest context, premierul a precizat că „lansarea SGR va clasa România pe o poziţie de leadership european în protecţia mediului şi gestionarea ambalajelor”.

UPDATE 15:15

Mircea Fechet a declarat că centrul RetuRO de la Bondița „va fi unul dintre locurile unde se vor număra cele 7 miliarde de doze de aluminiu, sticle şi PET-uri, pe care va trebui să le gestionăm în fiecare an”.

Fabricile de reciclare înseamnă, de asemenea, investiții și locuri de muncă, a precizat ministrul Mediului.

Știrea inițială:

Sistemul de Garanție-Returnare intră în linie dreaptă. Trei zile au mai rămas până la lansarea oficială a programului care va ajuta țara noastră la o mai bună gestionare a ambalajelor și deșeurilor de plastic.

În acest context, Marcel Ciolacu a precizat că sistemul SGR din România „va fi al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa din perspectiva numărului de ambalaje procesate, reprezentând în acelaşi timp o premieră globală – cel mai mare sistem de acest fel integrat – şi sperăm noi că va deveni un studiu de caz pentru guverne din întreaga lume”.

Potrivit premierului, Sistemul de Garanție-Returnare funcționează în 13 state din Europa, iar odată cu alăturarea României, sistemul va cuprinde peste 163 de milioane de cetățeni europeni.

Începând cu 30 noiembrie, cetăţenii României se vor alătura celor peste 350 de milioane de cetăţeni din toată lumea care locuiesc într-o ţară în care există un Sistem de Garanţie Returnare. Dacă ne uităm la Europa, în acest moment 13 ţări au implementat SGR, ajungând la o populaţie de aproape 145 de milioane. Peste doar 3 zile, odată cu alăturarea României vor fi peste 163 de milioane de cetăţeni europeni mai atenţi cu mediul în care locuiesc, a precizat primul-ministru.

Marcel Ciolacu: Cred că este un moment istoric care va consemna debutul celui mai ambiţios proiect de economie circulară a României

Premierul nu s-a ferit să folosească cuvinte mărețe, vorbind despre lansarea SGR ca fiind un moment istoric și un proiect ambițios de economie circulară a României. Totodată, Ciolacu a precizat că noul Sistem se bazează pe „forța primului parteneriat public-privat funcțional”.

Cred că este un moment istoric care va consemna debutul celui mai ambiţios proiect de economie circulară a României şi forţa primului parteneriat public-privat funcţional. (…) Guvernul actual, împreună cu mediul privat, au reuşit să dea drumul poate celui mai important proiect de ţară în acest domeniu din ultimii 30 de ani, a spus premierul.

600 de locuri de muncă noi

Marcel Ciolacu a spus că lansarea SGR vine la pachet cu crearea a peste 600 de locuri de muncă noi până la sfârșitul anului 2023 și a asigurat compania RetuRO de susținerea Executivului pe care îl conduce.

„Dincolo de o schimbare culturală majoră, aceste centre de colectare vor avea şi un impact economic direct. Înfiinţarea centrelor de colectare ale RetuRO vor crea peste 600 de noi locuri de muncă până la sfârşitul anului viitor şi vor stimula investiţii similare de transport şi reciclare atât pe orizontală, cât şi pe verticală. Eu pot să vă asigur că Guvernul va continua să susţină cu toată forţa astfel de iniţiative inovatoare în protecţia mediului şi gestionarea ambalajelor. Dar contez pe dumneavoastră în acest efort, pentru că doar împreună putem da mai multă coerenţă acestui subiect atât de actual şi cu implicaţii pe termen mediu şi lung”, a conchis premierul Marcel Ciolacu.

Ce este și cum funcționează Sistemul de Garanție – Returnare (SGR)

Sistemul de Garanție-Returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, preciza pe 14 septembrie că nu va mai amâna perioada de implementare a Sistemului de Garanție-Returnare, ca urmare a unei noi solicitări de amânare venite din partea companiei RetuRO. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO| De ce trebuie să intre în vigoare Sistemul Garanție Returnare la 30 noiembrie? Fechet: “6-7 miliarde de recipiente reciclate prin SGR”

VIDEO | Marcel Ciolacu spune că taxele nu vor crește în 2025/ Propunerea premierului pentru a accelera digitalizarea: Un serviciu unic de avizare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Anunț istoric pentru cei care au mașini PE MOTORINĂ. Vestea pe care nu o mai...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Amendă uriașă după o ceartă pe social media