VIDEO | Mircea Fechet anunță că a fost finalizat cadrul legal pentru a putea demara Sistemul de Garanție-Returnare/ Sistemul va începe pe 30 noiembrie

Publicat: 02/11/2023, 15:59
Actualizat: 02/11/2023, 18:24

În ședința de guvern de joi s-a stabilit cadrul legat al Sistemului de Garanție – Returnare (RetuRO), astfel încât Sistemul să fie implementat până pe 30 noiembrie, precizează ministrul Mediului, Mircea Fechet. Recent, compania RetuRO a cerut amânarea programului, însă ministru nu dă înapoi.

Sistemul Garanție-Returnare intră în vigoare de la 30 noiembrie, anunță Mircea Fechet, ministrul Mediului. Românii vor putea duce ambalajele goale la orice supermarket, urmând să primească o sumă drept contravaloare, precizează Fechet.

„Primul act normativ se referă la finalizarea în totalitate a cadrului legal pentru a putea începe cu adevărat Sistemul Faranţie-Returnare la 30 noiembrie. Cu alte cuvinte, toţi românii vor putea să contribuie la viitoarea ţară a reciclării pe care vrem să o clădim. Aceştia îşi vor putea duce ambalajele goale la orice market, la orice magazin din România pentru a putea recupera garanţia acestora. Vom putea spune că vom trece la mimarea reciclării din ultimii ani la o reciclare reală, la o ţară care face cu adevărat acest lucru şi va fi un sistem simplu, un sistem care ne implică pe toţi şi un sistem care va schimba la faţă, cred eu, România”, a precizat ministrul Fechet.

Ministrul Mediului a adăugat că a avut, aproape zilnic, întâlniri cu producătorii şi retailerii pentru a putea fi definitivat acest cadru legislativ adoptat, joi, în şedinţa de Guvern. Totodată, ministrul a precizat pe 14 septembrie că nu va mai amâna perioada de implementare a Sistemului de Garanție-Returnare.

„Atunci când, în 14 septembrie, de la acest pupitru, am anunțat că nu vom amâna din nou sistemul garanție-returnare, am promis că mă voi întâlni ori de câte ori este nevoie cu toți actorii impactați de acest sistem. De atunci, am avut întâlniri aproape zilnice cu producătorii, cu retailerii, cu producătorii de echipamente, de servicii publice Ne-am așezat la masa și am definitivat cadrul legislativ pe care astăzi l-am adoptat în ședință de guvern. Putem spune că mai avem 28 de zile până când SGR-ul va intra în funcțiune și suntem 100% pregătiți”, a punctat Mircea Fechet.

Fechet a atenționat compania RetuRO ca în situația în care nu își îndeplinește țintele asumate, va impune penalități companiei care gestionează programul. Astfel, la raft va fi afișat și prețul de garanție al ambalajului produsului respectiv.

„Aș mai adăuga faptul că am clarificat anumite aspecte care țin de niște detalii minore, cum ar fi modalitatea în care la raft este evidențiat costul garanției, faptul că acestea, ambalajele se returnează oriunde în țară. De asemenea, un lucru important pe care l-aș menționa: am impus penalități pentru compania RetuRO, în situația în care nu-și îndeplinește țintele foarte ambițioase pe care le-am menționat în legislație, aceasta va fi penalizată, ca orice altă primărie, ca orice alt salubrist, pentru că așa este și firesc să se întâmple”, a conchis ministrul Fechet.

Ce este Sistemul de Garanție – Returnare:

Sistemul de Garanție-Returnare reprezintă un sistem prin care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Deficit de personal la Ministerul Justiției/ Alina Gorghiu: „Ieşirile la pensie din ultimele luni sunt îngrijorătoare”

VIDEO | Coaliția de guvernare PSD-PNL se reunește de la ora 12:00/ Pe agenda discuțiilor: Legea bugetului pentru anul 2024

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern