Reciclarea devine industrie. RetuRO extinde rețeaua Sistemului de Garanție-Returnare. A treia fabrică, în județul Bacău, creează 70 de locuri de muncă

Reciclarea devine industrie. RetuRO extinde rețeaua Sistemului de Garanție-Returnare. A treia fabrică, în județul Bacău, creează 70 de locuri de muncă
Publicat: 31/10/2023, 17:57
Actualizat: 31/10/2023, 18:12

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), raportează progrese în implementarea proiectului în România și se pregătește să deschidă a treia fabrică regională în localitatea Nicolae Bălcescu, județul Bacău. Această fabrică, situată în parcul logistic ELI Parks Bacău, va efectua operațiunile de numărare și sortare a ambalajelor de băuturi colectate de la comercianți.

Noua fabrică are o suprafață de 7.800 de metri pătrați, iar echipamentul va fi furnizat și instalat de către compania Anker Andersen A/S din Danemarca, firma cu care RetuRO a semnat un contract de achiziție la cheie a echipamentelor pentru toate centrele naționale. Fabrica va fi echipată cu opt mașini industriale de sortat PET-uri și doze și alte patru echipamente pentru sortarea sticlei, având o capacitate totală de procesare ambalajelor de până la două milioane de PET-uri și recipiente metalice și aproximativ un milion de sticle pe zi. De asemenea, fabrica din județul Bacău va mai fi dotată și cu două dispozitive de sortare optică cu o capacitate de 6 tone/oră și două prese de balotat cu o capacitate de producție de peste 130 de baloți pe zi.

Fabrica din județul Bacău va fi operațională până la sfârșitul lunii aprilie 2024 și va avea 70 de angajați.

RetuRO va deschide 17 noi centre în următorul an, unde va transporta ambalajele de băuturi colectate de la aproximativ 80.000 de comercianți. Acestea vor fi numărate, sortate și pregătite pentru transport către companiile de reciclare, în vederea producerii de materie primă reciclată, care va fi folosită la producția de noi ambalaje de băuturi.

Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO: „Cu un obiectiv ambițios de a deschide și opera 17 fabrici la nivel național, cu aproximativ 500 de angajați în mai puțin de un an, ne străduim să asigurăm, pas cu pas, resursele necesare pentru procesarea volumului de recipiente pentru băuturi colectate de la aproximativ 80.000 de comercianți. Deschiderea noii fabrici din Bacău reprezintă un pas important în asigurarea unei infrastructuri solide pentru Sistemul de Garanție-Returnare, pentru a susține eforturile noastre în promovarea reciclării și protejarea mediului înconjurător. Astfel, aducem beneficii atât mediului, prin reducerea deșeurilor, cât și comunității locale, prin crearea de locuri de muncă și stimularea dezvoltării economice a regiunii. Suntem încrezători că, împreună cu toți partenerii noștri, vom construi un sistem eficient și responsabil care va face din România un lider în domeniul reciclării și economiei circulare.”

Mircea Fechet, ministrul Mediului: RetuRO SGR este în grafic

Este important ca întreg procesul logistic al Sistemului de Garanție Returnare să se desfășoare cu un impact asupra mediului cât mai redus și cu emisii de CO2 cât mai puține. Deschiderea progresivă a centrelor de numărare, în primele luni de funcționare a SGR, va ajuta la îndeplinirea acestui obiectiv, consideră Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Investiția în infrastructura industrială reprezintă cea mai mare parte din finanțarea obținută de RetuRO de la ING Bank, în cadrul unuia dintre cele mai mari credite private acordate în România pentru proiecte de mediu. În urma unor eforturi susținute, RetuRO face pași importanți spre consolidarea infrastructurii logistice. În data de 30 noiembrie 2023, Sistemul Garanție-Returnare va fi lansat, iar fabrica din Bonțida, județul Cluj, va începe să funcționeze.

 Giarmata – Timiș, pasul doi

În perioada următoare, RetuRO va anunța și alte locații strategice care vor intra în pregătire pentru susținerea Sistemului Garanție-Returnare, subliniind angajamentul companiei în expansiunea rețelei și dezvoltarea infrastructurii pentru un viitor mai sustenabil. Sistemul Garanție-Returnare din România este un proiect unic și complex la nivel european, cu beneficii semnificative pe termen lung, dar implementarea sa se confruntă cu multiple provocări la început. În primul rând, este foarte important să menționăm timpul efectiv disponibil pentru RetuRO pentru implementarea proiectului în România, care a fost de doar un an, de la angajarea primului angajat, CEO-ul companiei, în noiembrie 2022, până la momentul lansării, programat pentru 30 noiembrie 2023. Malta și Slovacia, țări semnificativ mai mici ca suprafață, populație și proporția comerțului tradițional, au primit perioade de implementare mai lungi, după obținerea licenței de administrator al sistemului.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. ( www.returosgr.ro ) este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).

RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.

Material susținut de RetuRO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep e fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?