Vom avea un guvern de uniune națională? Răspunsul unui consilier al lui Iohannis

Publicat: 06 07. 2016, 13:47
Actualizat: 27 03. 2019, 15:08

„Nu, n-aș face nici un fel de speculație (ar putea fi proiectul de țară baza unui eventual Guvern de uniune națională-n-r.). Cred că vorbim aici de un document, de un proiect de țară, care se va întinde pe termen mediu și pe termen lung, în nici un caz doar pe termen scurt și atunci cred că este absolut necesar să existe un consens politic, astfel încât obiectivele unui asemenea document să poată fi realizate”, a spus consilierul prezidențial, la RFI.

Leonard Orban a mai spus că proiectul de țară al României nu trebuie să fie doar o lungă listă de deziderate, ci trebuie să conțină și mijloace pentru a atinge acele obiective.

Întrebat dacă proiectul de țară va conține o simplă înșiruire de deziderate sau va include și măsuri concrete, Leonard Orban a răspuns: „Sigur că ne-am obișnuit cu foarte multe strategii, care au fost definite și după aia au rămas undeva în sertar. În ideea de a putea să-ți atingi obiectivele, desigur că va trebui să prevezi și mijloacele prin care poți să le atingi, să găsești acele formule care să-ți permită să țintești spre ceea ce dorești. Deci evident, nu trebuie doar să fie o lungă listă de deziderate, de dorințe pe care le avem, ci trebuie să conțină și mijloace și căi prin care să putem atinge acele obiective”.

Consilierul prezidențial a mai declarat că proiectul de țară ar putea ajuta România să-și facă auzită vocea mai bine în UE: „E evident că se vor reconfigura liniile de forță în UE, după
plecarea Marii Britanii. Inclusiv noi vom deveni al șaselea stat ca număr de populație din UE. Deci e evident că va trebui cumva să fim în tabăra celor care contribuie cel mai mult la deciziile din UE, să fim în strânsă legătură, să fim prezenți, să avem puncte de vedere, să fim capabili să ni le exprimăm, să evităm pe cât posibil disensiunile pe care să ni le exportăm la nivel european. Sunt multe
lucruri care trebuie făcute și sper că vor putea să fie făcute”.

Și președintele PSD Liviu Dragnea a respins ideea potrivit căreia proiectul de țară anunțat de președintele Klaus lohannis poate prefigura un guvern de uniune națională după alegerile din toamnă.
„Nu cred într-un asemenea proiect. Ceea ce am spus și eu la Cotroceni a spus și dl. Mugur lsărescu și a fost acceptat de toată lumea pentru că este un lucru de bun simț: un asemenea proiect care cuprinde o strategie de dezvoltare trebuie să cuprindă direcțiile mari de acțiune strategice ale României, dar să existe suficient spațiu astfel încât în România să mai poată exista competiție politică. PSD nu susține ideea unui guvern de uniune națonală”, a afirmat marți liderul PSD.

Pe de altă parte, Dragnea a precizat că proiectul de țară lansat în dezbatere publică nu ar trebui abandonat după alegerile parlamentare, orice forță politică care va câștiga scrutinul și va face acest lucru fiind calificată de social-democrat drept „iresponsabilă”.