Zgonea justifică darul în hoteluri de protocol făcut de Guvern SRI și Bisericii: „Sunt în România, sunt ale românilor și beneficiază românii de ele”

Publicat: 27 12. 2013, 17:33
Actualizat: 02 01. 2014, 12:15

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, nu vede „o problemă” în transferurile de hoteluri de protocol făcute de Guvern pe de o parte Bisericii Ortodoxe, pe de o parte SRI, într-o discreție totală, prin hotărâri necomunicate și publicate în Monitorul Oficial în Ajunul Crăciunului.

În calculele lui Zgonea, trecerea de la RA-APPS la SRI a Palatului Olănești nu ar însemna că demnitarii nu mai au acces la complexul hotelier de 5 stele, ci dimpotrivă. „Faptul că este la SRI, atunci demnitarii statului român beneficiază de ea, ca și până acum. De exemplu eu am beneficiat de foarte multe ori când am avut vizite oficiale, președinți de parlamente au beneficiat de anumite atribuții pe care le are SRI, pentru că face parte din acele instituții fundamentale statului român. Nu văd nicio pierdere aici”, spune Zgonea, cu toate că Hotărârea de Guvern nu lasă loc de echivoc. Complexul hotelier renovat recent va fi preluat de SRI din fondul de protocol în maximum 30 de zile pentru „operațiuni specifice”.

Președintele Camerei se declară de altfel și un susținător al deciziei Guvernului de a ceda Secretariatului pentru Culte, pentru Episcopia Harghitei și Covasnei, complexul balnear de 2 stele „Bradul” din stațiunea Covasna. „Cred că episcopiile, biserica pot să facă multe lucruri bune acolo unde statul a eșuat. Până la urmă sunt ale românilor. Sunt în România, sunt ale românilor și beneficiază românii de ele”, s-a arătat el convins după oficializarea, în aceleași condiții netransparente, a transferului.

O decizie corectă, susține președintele Camerei. Ca și aceea a trecerii de la RA-APPS la MApN a vilei Covasna, în care preșdintele Traian Băsescu și-a petrecut în ultimii ani Revelionul și Vacanțele la munte. „Că e la un minister sau la celalalt, ea rămâne o vilă a statului român, în care poa’ să meargă și alți demnitari ai statului român sau care vizitează România. Până la urmă este un avantaj, pentru România, nu un dezavantaj”, crede Zgonea, el însuși beneficiar al fondului de protocol.

Liderul PSD admite că a folosit la rândul său vilele de protocol pentru propriile vacanțe, dar susține că „de obicei” plătește integral cheltuielile. „Eu sunt între demnitarii care beneficiază ce 6-7 ani și cu greu m-am deplasat în anumite zone și atunci când mă deplasez, de-obicei plătesc, ca să nu apară povești. Le folosesc, dar le achit ca să nu existe scandal”, a adăugat el.