Jumătate dintre români NU ȘTIU că pot merge GRATIS la dentist. 96% consideră că tratamentele dentare sunt SCUMPE

Redactor:
Gândul
Jumătate dintre români NU ȘTIU că pot merge GRATIS la dentist. 96% consideră că tratamentele dentare sunt SCUMPE
Aproape jumătate dintre români merg la dentist doar o dată pe an, deși unul din patru recunoaște că are o igienă orală deficitară. Acestea sunt principalele concluzii ale unui sondaj IRES, comandat de Colegiul Medicilor Dentiști din Cluj.

Aproape jumătate dintre români merg la dentist doar o dată pean, deși unul din patru recunoaște că are o igienă oralădeficitară. Acestea sunt principalele concluzii ale unui sondajIRES, comandat de Colegiul Medicilor Dentiști din Cluj.

• Alegerea medicului stomatolog. 39 la sută dinrespondenți și-au ales dentistul la recomandarea unui prieten; 22la sută au ținut cont de sfatul unei rude; pentru 13 la sută acontat distanța de cabinet, în timp ce 10 la sută și-au alesmedicul stomatolog la întâmplare. La rândul lor, 84% dincei care merg la dentist l-au recomandat și altora.

• Utilizarea serviciilor stomatologice. 48% dintreromâni declară că merg la dentist o dată pe an sau mai rar, iar 12%nu merg deloc la stomatolog. De asemenea, 37% merg la dentist doarcând au dureri, în timp ce 45% amână vizita la dentist din motiveeconomice.

• Prețurile serviciilor dentare. Trei din patru paciențile consideră mari sau foarte mari. Numărul celor care cred cădentiștii sunt ieftini este egal cu numărul celor care cred că suntinaccesibili (4%). Raportându-se la salariu, jumătate dintre românideclară că își pot permite fără probleme tratamentelestomatologice, în timp ce 31% afirmă că nu le pot susține sub nicioformă.

• Igiena dentară la români. Peste jumătate dintre românispun despre ei că au o stare dentară bună și foarte bună (55%), dar26% recunosc că igiena lor orală lasă de dorit.

• Cum aleg românii pasta de dinți. Calitățile decurățare a dinților și a gurii (61 la sută) și proprietățile dealbire a dinților (41 la sută) cântăresc cel mai mult în alegereaunei paste de dinți. Gustul (39%), mirosul (35%), prețul (26%) șiofertele promoționale ale pastei de dinți (24%) sunt alte aspectecare le influențează alegerea consumatorilor români.

Românii nu știu că îșipot deconta vizitele la dentist

Cunoștințele populației despre despre serviciile stomatologicedecontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) suntreduse, se arată în sondaj. Doar 16 la sută dintre cei chestionațiau declarat că au beneficiat de tratamente stomatologice compensatede CNAS, iar 52 la sută nu au auzit niciodată de aceste decontări.(Alexandra Pele, Mihai Schiau)

Inchide