Adoptați de BOR

Adoptați de BOR
Publicat: 25/02/2018, 19:07

„A dezgropa scheletul sofismului vrem spitale, nu catedrale este dezonorant pentru că nu din cauza ridicării unui monument precum Catedrala Națională nu se construiesc școli, spitale sau autostrăzi. A inculpa BOR că nu se construiește o infrastructură în România este jenant și ridicol. Ne-ar face un serviciu tuturor acești entuziaști ai militantismului civic – „inițiativa nefericită a unei facțiuni din partidul numit USR” – dacă s-ar apleca cu multă bună voință asupra surselor reale, nu imaginabile, ale risipirii banului public din România. Sursa principală a acestei risipe și acestei disfuncționalități o constituie corupția cu majusculă„, spune Vasile Bănescu.

Dincolo de „volumul prea ridicat” al declarației, care nu se potrivește cu necesara smerenie a vorbitorului în numele Bisericii, concluzia este corectă: multe sute de milioane de euro, de pe aceste pământuri, au plecat de la noi către buzunarele politrucilor fără Dumnezeu.

De acord că s-au cărat banii societății – de trebuință pentru construcția spitalelor, școlilor, infrastructurii – cu sacoșele, valizele și poșetele „demnitarilor” fără demnitate, din plățile contribuabilului către cotloanele, ghișeele și fișetele sediilor de partid, fiind implicit vămuite de marii oameni de stat ai marilor partide din țară.

În consecință, este adevărat că nu biserica a furat cărămida și betoanele spitalelor și nici asfaltul șoselelor. Păcat, însă, așa cum mai spuneam, că preoții/”părinții” n-au ajutat mai mult și mai ferm, enoriașii umiliți în sărăcie.

Iar nedumerirea mea, și mai mare, dincolo de adevărul-adevărat, precum că nu stă țara-n loc fiindcă BOR înalță Catedrala Neamului, este că, de ce Întâistătătorul Patriarhiei, Preafericitul Daniel, împreună cu toate mințile (i)luminate din biserică, nu ni se arată la fiecare vecernie (sau după), televizată sau radiodifuzată, ca să ne spune aceste adevăruri, să ne arate faptele, să ne predice cinstea, demnitatea și frumosul, plenar și în deplină sfințenie, dându-ne lumina și rușinea?

De ce se mulțumește Biserica doar să observe răul – dacă nu cumva, uneori, chiar ea îl face, devenind, la cererea politicului, unealta de manipulare a românilor credincioși -, în loc să le ceară, în virtutea încrederii de care, încă, se bucură în sondaje, rătăciților despre care vorbește Bănescu, să se întoarcă la turma celor drepți de coloană? La „turma” celor mulți, care, încă, își petrec viețile, în țara lor, cu banii puțini pe care îi „câștigă”?

De ce să facă atât de puțin instituția cu o atât de mare putere în societatea românească?!

Iar aici, în acest punct (ca un răspuns la întrebare), i l-aș da de exemplu purtătorului de cuvânt, pe românul exemplar, Mihai Șora, fratele Centenar al României.

Ce spune acesta?! Ei bine, următoarele: „Într-o vreme, mă gândeam că ar fi bine să deschidem programul „Adoptă un pesedist! (…) Firește, este un program laborios, care solicită nu doar abilități intelectuale, dar și o anumită deschidere, un fel de înțelegere generoasă, binevoitoare, a celui din fața ta, deși – în mod evident – nu-i împărtășești opiniile. Recunosc: ia mult timp să ajungi la acest echilibru al înțelegerii celuilalt, iar unii dintre noi (poate chiar majoritatea) suntem grăbiți și agitați (ori nu mai avem multe zile de trăit). Dar nu mi se pare nerealist, nici imposibil”.

Și aș completa, dacă îmi este permis, spunând că fiecărui dintre noi i-ar prinde bine să fie adoptat de un învățător bisericesc, împăcat cu Dumnezeu și lepădat de necuratele frământări ale politicii partizane, de la care să aflăm „taina” demnității, personale și sociale, ba, încă, și a curățeniei morale.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza politică de la Bucureşti: condiţiile puse de PSD pentru a susţine Guvernul Ciucă
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Prima țară din Europa care legalizează cultivarea și consumul de canabis
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Cum îţi dai seama dacă mierea este naturală. Cum o verifici cu un pahar cu...
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Șoc în România! Este cea mai cruntă lovitură pentru Klaus Iohannis. A venit de unde...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021