America s-a săturat de cartoforii de la București

America s-a săturat de cartoforii de la București
Publicat: 14/08/2012, 10:02
Actualizat: 29/07/2014, 22:45

De când a fost anunțat musafirul american Philip Gordon, la București s-a creat o atmosferă de-a dreptul orwelliană – „Hillary e cu ochii pe noi”. De ce e vizita emisarului Statelor Unite atât de importantă, când nu face decât să repete ceea ce s-a auzit din UE, iar plimbările prin Europa fac parte din fișa postului său?

În primul rând, Philip Gordon nu a venit la București pentru a se informa, pentru a discuta cu toate părțile implicate în războiul politic care a „preocupat” Administrația Obama. Degeaba s-a bucurat președintele interimar astăzi că poate clarifica situația. Pentru Gordon, situația era clară de când a decis, în mijlocul vizitei pe care o făcea împreună cu Hillary Clinton în Turcia, să vină în România. Gordon a ajuns la București cu un singur scop, acela de a transmite un mesaj din partea Statelor Unite, un mesaj foarte clar, care a fost anunțat și în comunicatul de vineri al Departamentului de Stat și care a devenit și mai dur luni seara, la sfârșitul vizitei sale.

Dacă ținem cont și de faptul că întâia vizită a avut loc la „garajul” președintelui suspendat, și nu la palatul președintelui interimar, am putea spune că SUA au mai transmis un mesaj. În paranteză fie spus, Băsescu nici nu a trebuit să ceară să fie primul pe listă, Ambasada americană l-a înștiințat că așa va fi, iar el a așteptat cuminte, la costum și cu uniforma de campanie pusă deoparte.

Prezența lui Philip Gordon la București, ascunsă constant de uși închise și de o reținere ieșită din comun de partea celor vizitați, arată că, în ceea ce îi privește pe americani, s-a trecut la un nou nivel diplomatic. Dacă, până acum, Statele Unite își expediau îngrijorările, cererile și alte doleanțe prin ambasadorul lor, este clar că Mark Gitenstein a transmis niște mesaje foarte puternice la DC, din moment ce a primit „întăriri”. Nu degeaba a subliniat Philip Gordon luni seară că tot ce zice ambasadorul, „atât public, cât și privat”, vine de la Casa Albă.

Și totuși, de ce e îngrijorarea proclamată de americani mai mare decât îngrijorarea lui Barroso, șeful supra-Executivului căruia îi aparținem? Cu doar câteva ore înainte de mesajul Departamentului de Stat, președintele Comisiei Europene s-a declarat iar preocupat de ce se întâmplă la București, iar Ponta i-a răspuns scurt că nu are informații complete. Când s-au îngrijorat Statele Unite, informațiile n-au mai fost discutabile.

Mai departe, Gordon nu numai că nu a venit la invitația oficialilor români, ci în calitate de emisar special al Administrației americane, dar el a fost cel care a dictat toate regulile jocului diplomatic de azi: el a decis când și cu cine se vede și tot el a decis cum și când să transmită informațiile despre ce s-a discutat dincolo de momentele oportunităților de imagine. Până și comunicatul de presă pe care l-a anunțat stafful lui Băsescu a fost anulat.

Dacă Philip Gordon tocmai l-a băgat pe Traian Băsescu înapoi în Palatul Cotroceni nu putem ști cu certitudine. Un lucru este evident, însă: adjunctul lui Hillary Clinton a reușit ceea ce nu au reușit Barroso și Reding în ultimele luni: să îi facă pe liderii politici de la București să spună „ce trebuie”, după care să tacă. Cel puțin câteva ore, până la talk-show-urile de seară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Vreme extremă în România. ANM a emis alertă
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu