Băsismul nu a murit. Ce va face Traian Băsescu în 2015

Redactor:
Rodica Ciobanu
Băsismul nu a murit. Ce va face Traian Băsescu în 2015
Este, de-acum, cunoscută poza de pe pagina sa de Facebook, în care fostul președinte Traian Băsescu își plimbă nepoata cu sania, sub titlul „Un bunic tracțiune". Ei bine, aceasta va fi ipostaza sa principală în 2015, numai că povara pe care o va trage după sine nu va fi nici drăgălașă, nici atât de ușoară.

Băsismul nu a murit odată cu plecarea celui care i-a dat numele din funcția de șef al statului. Ca să existe, curentul acesta eterogen – în care se combină ideile, stilul de a  face politică, atitudinile, concepțiile fostului președinte și care-i adună laolaltă pe admiratorii săi – are nevoie ca dl Băsescu să rămână activ politic. Și domnia sa, deși s-ar putea reinventa moșier de succes la Nana, e mai probabil să evolueze tot în vechea arie, trăind, ca și Ion Iliescu, pentru politică. În ziua în care a spus „Adio!” Administrației Prezidențiale, ar fi trebuit să-și ia carnetul de partid, închizând, astfel, cel mai important capitol din viața sa și deschizând unul nou, plin de provocări. N-a făcut-o, dar asta nu înseamnă că refuză implicarea politică.

În Partidul Mișcarea Populară (PMP), formațiune botezată, întemeiată și înregistrată la indicațiile sale, ca mijloc de locomoție personal, dl Băsescu nu  este, deocamdată, nimic. Dar altul n-are și, fie că îi place sau nu, cu acesta defilează. „Președintele este prea mare pentru un partid”, declara șefa PMP, Elena Udrea, aleasă în funcție cu ajutorul dlui Băsescu și susținută de acesta în competiția electorală pentru Președinția României, chiar  dacă, așa cum el însuși mărturisea, ambițioasa doamnă nu avea nicio șansă. De la alegeri încoace, glasul șefei PMP, nelipsit de la microfoane înainte, nu se mai aude aproape deloc, ca și cum s-ar pregăti pentru o retragere discretă. Ar fi, de altfel, singurul gest normal, după ce împotriva fostului ei soț, Dorin Cocoș, a început urmărirea penală pentru luare de mită și trafic de influență, în două dosare de contracte cu statul, fapte care ar fi fost comise pe vremea când cei doi erau căsătoriți, iar doamna presta ca ministru. Cu fostul soț și cea mai bună prietenă, judecătoarea Alina Bica, închiși pentru corupție, dnei Udrea nu-i este confortabil politic, imaginea domniei sale, deja suferindă din cauza exceselor, fiind asociată cu lăcomia pecuniară și faptele penale. Cu o asemenea aură, Elena Udrea nu va putea crește nici măcar o găină, darămite un partid, iar băsiștii dau semne că nu o mai vor. De aceea, este de așteptat ca, anul viitor, dna Udrea să demisioneze din funcția de președinte al PMP, predându-i cheile unui urmaș desemnat tot de Traian Băsescu.

Neinteresat de vreo poziție în ierarhia partidului unde, oricum, este  Zeus, dl Băsescu are un țel clar: să bage PMP în liga mare. Adică să-l ridice de la șase la sută, cât are în prezent, la 15-20 la sută la alegerile parlamentare din 2016. Numai astfel PMP va deveni necesar oricărei combinații la Putere și va intra la guvernare pe picior de egalitate cu o altă formațiune politică, așa cum a procedat PNL, care a fost mereu cel de-al treilea clasat. Traian Băsescu are la dispoziție aproape doi ani ca să-și atingă scopul, timp în care va umbla atât la împrospătarea garniturii umane, ca să susțină ideea de partid nou, cât și la preluarea rolului de vioara întâi a opoziției, deținut acum de PNL. Nu va mai apărea în fiecare zi, la ora 18, în Breaking news, dar își va juca rolul ori de câte ori va fi cazul, amendându-l când pe premier, când pe președinte. Primejdia care-l paște, dacă nu-și temperează natura belicoasă, este aceea de a le reaminti românilor lanțul de scandaluri politice din mandatele sale, lucru care nu-i va aduce mai mulți simpatizanți decât avea in vara acestui an (26 la sută), simpatizanți din care a mai risipit, dar încearcă să-i recupereze. Fie că va fi în PMP, fie în fundația cu același nume, fie pe dinafară, dl Băsescu  nu poate fi imaginat decât în priză politică, înhămat la un trenuleț, care-i poate da senzația tare, că e conducătorul cel mai bun.          

Inchide