Buldog reloaded

Redactor:
Marian Sultănoiu
Buldog reloaded
E clar că președintele se grăbește. A doua întâlnire cu PNL, în doar trei săptămâni, este, fără îndoială, un semn al focului continuu, în contextul unei campanii cât un război.

Sigur, ca orice întâlnire de gradul trei, și cea de față a declanșat rumoarea discretă a unei noi teorii a conspirației. Sursele alimentează piața cu material, fiecare dintre părțile beligerante – căci războiul continuă, evident, în interiorul PNL, chiar dacă mai la dos de ochii lumii – susținând ceea ce-i convine și declarând „fake” ceea ce-i displace.

Astfel, o parte a observatorilor au dat ca reală știrea potrivit căreia întâlnirea lărgită de azi, de la Sibiu, ar fi o contră a lui Ludovic Orban administrată lui Iohannis, în contextul în care președintele și-ar fi programat, pentru acest weekend, la Sibiu, o întâlnire discretă, aproape conspirativă, cu câțiva dintre liberalii săi de suflet – dacă putem spune așa -, în „interiorul” căreia să pună viitorul actualului lider liberal la cale.

La cale bătută, dacă ar fi să preluăm, in extenso, un îndemn pe care Orban îl aude tot mai des în ultimul timp: „Drum bun și cale bătută, Ludovic!”.

Căci nu mai e niciun secret faptul că Orban duce o viață tot mai grea în fruntea partidului, izolat de baronii-fantomă/în redevenire – sau cum ar spune Iohannis, în „reconsolidare”, ca partidul – ai bătrânului PNL, care se disting, mereu mai clar, pe fondul ruperii strânselor legături cu centrul.

Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL: „La întâlnire vor participa membrii Biroului Executiv al PNL, în jur de 50 de persoane. (…) E vorba de reuniunea informală a conducerii partidului. Are loc la Sibiu, e programată de mai mult timp”.

Așa o fi, dar fața albă și privirea fixă a lui Ludovic – așteptând, în pragul ușii hotelului în care urma să înceapă întâlnirea, finalul spiciului exploziv al președintelui, țintit împotriva „guvernului iresponsabil”, care „a gazat și bătut români” – nu mi s-au părut a fi nici semnele unei încântări robuste, generate de apariția lui Iohannis, și nici aspectele mobilizării induse de cuvântul războinic al acestuia.

De ce nu mai este agreat Orban, am mai spus-o aici: are inerția mare, pleacă la luptă înfrânat (poate chiar înfrânt, a priori), nu degajă nici un fel de energii, mai ales din cele pozitive, nu are darul de a mobiliza – decât poate pe cei din garda lui pretoriană – și, mai ales, în loc să fie conducătorul luptei prezidențiale – așa cum a cerut-o Iohannis, fără drept de apel – el este, mai degrabă și exclusiv, „căpitanul” propriului monopost, fiind condus, în general, de teama de a nu-și pierde, el însuși, rolul conducător/poziția deținută la vârful partidului, și nici pe acela de șef al unui viitor guvern al Dreptei.

Și cum o Dreaptă unită, cu siguranță, nu s-ar împiedica de visele lui Orban, în situația care va fi câștigat alegerile, omul nostru trage cu dinții să rămână pe poziții și cu plapuma pe picioare.

Din păcate pentru el, revenirea lui Blaga în partid este „garanția” eșecului de care vorbim. Nu-i contestă aproape nimeni „Buldogului” rolul de strateg al viitoarei campanii electorale, al luptei, explozive, între Klaus Iohannis și Dragnea&toți ai lui.

E clar că, în aceste condiții, nu Orban, ci Blaga urmează să fie viitorul președinte PNL și premier al unui eventual guvern al Dreptei.

P.S. După întâlnire, Orban l-a condus pe Iohannis până la ieșirea din hotel, acolo de unde l-a preluat. Iar acolo, cei doi și-au „strâns” mâna.

Gestul, atingerea și figura președintelui, m-au asigurat că viitorul lui Orban nu e, deloc, rosé/roze.

 

Inchide