Condamnatul ia partidul de la Inculpatul. Unde-l duce?

Redactor:
Florin Negruțiu
Condamnatul ia partidul de la Inculpatul. Unde-l duce?
Pentru PSD, Victor Ponta este acum o vulnerabilitate și o soluție toxică. Cel puțin în ultimele luni, devenise incontrolabil.

• Pleacă Inculpatul, vine Condamnatul. Vine este un fel de-a spune, deoarece Liviu Dragnea n-a plecat niciodată, nici când „s-a retras” din toate funcțiile politice după condamnarea din dosarul Referendumul. Anticipam atunci că pesediștii o să-i ridice statuie și o să-l facă martir al luptei cu DNA, o instituție pe care nedisimulat o consideră opresivă.

• Este începutul sfârșitului pentru Victor Ponta. Evident, puterea sa politică tinde spre zero după pierderea partidului. Surprinde scorul mare cu care a fost scos în decor: 65 la 18. Doar 18 voturi a primit soluția pe care a oferit-o partidului, semn că între timp și ai lui s-au lămurit cu cine au de-a face. Semnificativ este faptul că primul care s-a distanțat de Ponta, înțelegând criza profundă în care se află partidul, a fost Ion Iliescu.

• Pentru PSD, Victor Ponta este acum o vulnerabilitate și o soluție toxică. Cel puțin în ultimele luni, devenise incontrolabil. Nu mai era „foarte stabil”, după cum a constatat chiar Dragnea. Amenințarea dosarului penal l-a făcut să ia decizii haotice, la nervi sau la frică. De altfel, demisia și-a dat-o pe Facebook, fără să vorbească cu nimeni. Faptul că nu i-a mai putut suna pe prietenii Ghiță și Șova, și ei cu probleme penale, i-a năruit încrederea în sine și stabilitatea în acțiuni. Chiar instabil, va fi probabil lăsat să ființeze la Palatul Victoria, dar toate datele se schimbă radical începând de astăzi. Victor Ponta nu mai poate guverna discreționar și arogant față de partid ca până acum. Baronii, care prin Liviu Dragnea își recapătă puțin puterile pierdute în ultimii ani, nu vor mai face anticameră la Palatul Victoria ca să nu fie luați în seamă, cum li se întâmplă acum. Vor putea să-i arate oricând pisica unui premier șubred, care are nevoie acum de parlamentari și de partid ca de aer ca să rămână în funcție și, în consecință, în libertate.

• La fel ca Adrian Năstase, Victor Ponta a făcut greșeala să se distanțeze de partid, înconjurându-se de o camarilă pe cât de rapace și cinică, pe atât de arogantă, în care Sebastian Ghiță a jucat până nu demult rolul de cabinetul doi. Încercările din ultimele zile ale instalațiilor media controlate de Ghiță de a-l trimite „în pădure” pe Liviu Dragnea au fost inutile, semn că nici Ghiță nu mai e ce-a fost. Eșecul de azi al lui Ponta este și eșecul stilului „de negociere” al lui Ghiță, bazat pe presă-ciomag și ziariști-rakeți.

• Poate Dragnea va dori să-l recupereze pe Ghiță și tot aparatul de propagandă care încă lucrează pentru premier, dar va face o eroare. În campania prezidențială, Ghiță și strategii de la Palatul Victoria și-au dat măsura talentului și a puterii lor media, nefiind în stare să scoată în beneficul clientului V. Ponta altceva decât o propagandă neagră de anii ”50, în care străinul Klaus Iohannis mânca copii de români mândri. Poate, din contră, Dragnea va vrea să schimbe imaginea dezastruoasă pe care PSD o are în acest moment, dar atunci va trebui să abandoneze stilul arogant, agresiv și belicos, bazat pe minciună și manipulări grosolane. După perdelele de minciună lăsate moștenire de V. Ponta va fi însă foarte greu să-l mai vadă cineva.

• Cum va fi Dragnea ca președinte de partid? Probabil mai puțin arogant și mai puțin isteric decât predecesorul său. Spre deosebire de Victor Ponta, este un om de partid, care știe să vorbească și cu liderii, și cu activiștii, și cu presa. Este mai matur, este un organizator mai bun, care știe să adune bani și voturi în campaniile electorale. Este însă un condamnat penal: o realitate care nu le pune prea multe dileme morale pesediștilor și nici activiștilor hardcore, dar care va conta enorm dacă Liviu Dragnea va avea ambiția să candideze la mai mult.

• Lunile care vin până la Congres ne vor arăta dacă Liviu Dragnea va vrea să păstreze toată puterea pentru el sau dacă o va împărți cu Valeriu Zgonea. Deocamdată l-a trimis să se școlarizeze, să se califice la locul de muncă și să „se valorizeze în relația cu ambasadele”. În traducere liberă: să primească ok-ul extern că e bun pentru mai mult. Mai mult?! vă veți întreba. Să nu vă mire dacă Zgonea va vrea funcția de președinte al PSD, de premier sau chiar de candidat la președinția României. Da, în urmă cu câțiva ani, când Valeriu Zgonea îi căra mapa lui Viorel Hrebenciuc și Liviu Dragnea era văzut ca „Teroristul” lui Traian Băsescu, această scenă părea neverosimilă. Azi, când Dragnea și Zgonea conduc cel mai mare partid din România, când Marian Oprișan joacă rolul de om responsabil în stat, iar Gabi Oprea este „interesul național”, n-ar trebui să ne mai surprindă nimic. Cu toate acestea, rămâne un mister cum Victor Ponta, inculpat într-un dosar de corupție și ejectat fără drept de apel de propriul partid, la un scor categoric, mai poate fi premier al României. Un mister pe care doar PSD îl poate rezolva în această toamnă, dacă vrea să nu prindă iarna grea a opoziției pentru mulți ani de acum încolo.

Cum a ajuns partidul să-l considere pe Victor Ponta „instabil”?

Posted by Florin Negruțiu on 22 Iulie 2015

 

 

FOTO! Alexandra Becali, mai sexy ca niciodată. Cum a parcat în faţa unui mall fiica...
S-au împăcat, iar asta nu e tot! Este şi însărcinată. Cuplul celebru în toată lumea...
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Motivul pentru care moartea nu există, de fapt. Teoria care răstoarnă tot ce ne închipuiam...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Monolitul metalic descoperit în deșertul din Utah a dispărut într-un mod bizar
S-au împăcat, iar asta nu e tot! Este şi însărcinată. Cuplul celebru în toată lumea...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
Ce animale sunt în zodiacul chinezesc și ce semnificație are fiecare. Pariu că nu le...
Secretul oamenilor care au fumat ca 'turcii' toată viața, dar au plămâni perfect sănătoși
La mulţi ani de Sfântul Andrei 2020! Felicitări şi mesaje frumoase pentru Andreea şi Andrei
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Semne clare că ești o mamă supraprotectoare și ar trebui să te oprești!
Inchide