Condamnatul ia partidul de la Inculpatul. Unde-l duce?

Redactor:
Florin Negruțiu
Condamnatul ia partidul de la Inculpatul. Unde-l duce?
Pentru PSD, Victor Ponta este acum o vulnerabilitate și o soluție toxică. Cel puțin în ultimele luni, devenise incontrolabil.

• Pleacă Inculpatul, vine Condamnatul. Vine este un fel de-a spune, deoarece Liviu Dragnea n-a plecat niciodată, nici când „s-a retras” din toate funcțiile politice după condamnarea din dosarul Referendumul. Anticipam atunci că pesediștii o să-i ridice statuie și o să-l facă martir al luptei cu DNA, o instituție pe care nedisimulat o consideră opresivă.

• Este începutul sfârșitului pentru Victor Ponta. Evident, puterea sa politică tinde spre zero după pierderea partidului. Surprinde scorul mare cu care a fost scos în decor: 65 la 18. Doar 18 voturi a primit soluția pe care a oferit-o partidului, semn că între timp și ai lui s-au lămurit cu cine au de-a face. Semnificativ este faptul că primul care s-a distanțat de Ponta, înțelegând criza profundă în care se află partidul, a fost Ion Iliescu.

• Pentru PSD, Victor Ponta este acum o vulnerabilitate și o soluție toxică. Cel puțin în ultimele luni, devenise incontrolabil. Nu mai era „foarte stabil”, după cum a constatat chiar Dragnea. Amenințarea dosarului penal l-a făcut să ia decizii haotice, la nervi sau la frică. De altfel, demisia și-a dat-o pe Facebook, fără să vorbească cu nimeni. Faptul că nu i-a mai putut suna pe prietenii Ghiță și Șova, și ei cu probleme penale, i-a năruit încrederea în sine și stabilitatea în acțiuni. Chiar instabil, va fi probabil lăsat să ființeze la Palatul Victoria, dar toate datele se schimbă radical începând de astăzi. Victor Ponta nu mai poate guverna discreționar și arogant față de partid ca până acum. Baronii, care prin Liviu Dragnea își recapătă puțin puterile pierdute în ultimii ani, nu vor mai face anticameră la Palatul Victoria ca să nu fie luați în seamă, cum li se întâmplă acum. Vor putea să-i arate oricând pisica unui premier șubred, care are nevoie acum de parlamentari și de partid ca de aer ca să rămână în funcție și, în consecință, în libertate.

• La fel ca Adrian Năstase, Victor Ponta a făcut greșeala să se distanțeze de partid, înconjurându-se de o camarilă pe cât de rapace și cinică, pe atât de arogantă, în care Sebastian Ghiță a jucat până nu demult rolul de cabinetul doi. Încercările din ultimele zile ale instalațiilor media controlate de Ghiță de a-l trimite „în pădure” pe Liviu Dragnea au fost inutile, semn că nici Ghiță nu mai e ce-a fost. Eșecul de azi al lui Ponta este și eșecul stilului „de negociere” al lui Ghiță, bazat pe presă-ciomag și ziariști-rakeți.

• Poate Dragnea va dori să-l recupereze pe Ghiță și tot aparatul de propagandă care încă lucrează pentru premier, dar va face o eroare. În campania prezidențială, Ghiță și strategii de la Palatul Victoria și-au dat măsura talentului și a puterii lor media, nefiind în stare să scoată în beneficul clientului V. Ponta altceva decât o propagandă neagră de anii ”50, în care străinul Klaus Iohannis mânca copii de români mândri. Poate, din contră, Dragnea va vrea să schimbe imaginea dezastruoasă pe care PSD o are în acest moment, dar atunci va trebui să abandoneze stilul arogant, agresiv și belicos, bazat pe minciună și manipulări grosolane. După perdelele de minciună lăsate moștenire de V. Ponta va fi însă foarte greu să-l mai vadă cineva.

• Cum va fi Dragnea ca președinte de partid? Probabil mai puțin arogant și mai puțin isteric decât predecesorul său. Spre deosebire de Victor Ponta, este un om de partid, care știe să vorbească și cu liderii, și cu activiștii, și cu presa. Este mai matur, este un organizator mai bun, care știe să adune bani și voturi în campaniile electorale. Este însă un condamnat penal: o realitate care nu le pune prea multe dileme morale pesediștilor și nici activiștilor hardcore, dar care va conta enorm dacă Liviu Dragnea va avea ambiția să candideze la mai mult.

• Lunile care vin până la Congres ne vor arăta dacă Liviu Dragnea va vrea să păstreze toată puterea pentru el sau dacă o va împărți cu Valeriu Zgonea. Deocamdată l-a trimis să se școlarizeze, să se califice la locul de muncă și să „se valorizeze în relația cu ambasadele”. În traducere liberă: să primească ok-ul extern că e bun pentru mai mult. Mai mult?! vă veți întreba. Să nu vă mire dacă Zgonea va vrea funcția de președinte al PSD, de premier sau chiar de candidat la președinția României. Da, în urmă cu câțiva ani, când Valeriu Zgonea îi căra mapa lui Viorel Hrebenciuc și Liviu Dragnea era văzut ca „Teroristul” lui Traian Băsescu, această scenă părea neverosimilă. Azi, când Dragnea și Zgonea conduc cel mai mare partid din România, când Marian Oprișan joacă rolul de om responsabil în stat, iar Gabi Oprea este „interesul național”, n-ar trebui să ne mai surprindă nimic. Cu toate acestea, rămâne un mister cum Victor Ponta, inculpat într-un dosar de corupție și ejectat fără drept de apel de propriul partid, la un scor categoric, mai poate fi premier al României. Un mister pe care doar PSD îl poate rezolva în această toamnă, dacă vrea să nu prindă iarna grea a opoziției pentru mulți ani de acum încolo.

Cum a ajuns partidul să-l considere pe Victor Ponta „instabil”?

Posted by Florin Negruțiu on 22 Iulie 2015

 

 

Ceauşescu nu avea cel mai mare salariu! E incredibil care erau angajaţii români care-l depăşeau:...
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervenții! `Nu te mai recunoaștem`. Cum arată fosta vedetă TV
Un nou CUPLU BOMBA?! Pepe, ADEVĂRUL despre relaţia cu cântăreaţa Raluka: „O plac, mă place,...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
SUMELE URIAŞE luate de medici pentru VACCINAREA românilor! Ce SPORURI au cei din linia întâi
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
DOCUMENT. Ce salariu are Viorica Dăncilă la BNR. Este consilierul de strategie al guvernatorului Isărescu
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
„Îngerul Morții” de la Auschwitz care prefera gemenele. DOCTORUL a făcut cele mai ȘOCANTE experimente...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Delia i-a făcut soțului său, Răzvan, cea mai frumoasă declarație de dragoste, în 9 ani...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a momentului despre Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte
Cum arată cei mai sexy fotbaliști spanioli și partenerele lor superbe
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Magazine ANAF. De unde îţi poţi cumpăra bunuri confiscate de fisc în 2020. Lista completă...
Inchide