Eșalonul doi

Eșalonul doi
Publicat: 16/11/2018, 15:42

Oricum, ne facem cruce și mergem mai departe. Totul e cum trebuie să fie. Ce contează cine e ministru, când țara asta e condusă de Eșalonul Doi.

Eșalonul Doi e cel care ne-a ținut jde ani în comunism, apoi în tranziție și acum în capitalism-socialist. De-a lungul timpului, pe taraba politică s-au rostogolit miniștrii precum ghemul de mărăcini în filmele din Vestul Sălbatic. Țărână din țărână. Și unii de-a dreptul pământ. De fapt, Liviu Pop a fost bolovan cu acte.

În culise, însă, sunt băieții deștepți (și doamnele) care – indiferent de unde bate vântul – stau bine înfipți pe funcții, precum cactuștii sub soarele bugetar.

De fapt, ei știu la perfecție tot ce mișcă și mai ales ce nu trebuie să miște prin ministere. Directorași la departamente obscure, șefi de arhive, cărători de hârțoage pe la resurse umane, șefi-contabili, secretari-adjuncți sau șefi de cabinete, figuri fără chip dintr-un uriaș depozit de manechine, toți sunt stâlpii mizeriei funcționărești din România.

E de ajuns ca unul să întârzie o hârtie, să pună un steag invers, să aducă o statistică veche sau să aranjeze un teanc de dosare, ca ministrul sau baștanul să pice de fraier. Sau să pară că nu face nimic în fruntea ministerului. Bine, oricum nu face niciunul nimic, toți își deleagă atribuțiile secretarilor de stat sau atârnătorilor din cabinete.

De aceea, când ajunge pe funcție, un ministru care își cunoaște interesul trebuie să își recunoască spășit șeful: eșalonul doi. Dacă intră cu toporul în minister în prima zi, ca să taie și să spânzure, e mâncat. E prima zi din sfârșitul mandatului.

Pe trepădușii din eșalonul doi trebuie să știi să-i măgulești. Trebuie să știi să-i recompensezi. Măcar simbolic, de recunoaștere a meritelor, că oricum se recompensează ei singuri, cu vârf și îndesat. Trebuie să-i ții aproape, ca să te țină și ei pe fotoliu și să nu pari din prima zi prostul clasei. Deși ești.

Ghidul rămânerii la ciolan mai presupune și să închizi ochii la încrengătura incredibilă de rude, neamuri, fini și țiitoare, care formează eșalonul doi. Așa și se păstrează la putere pătura asta de șefuleți. Fiindcă sunt ca rădăcinile de mangrove, nu știi de unde vin, unde pleacă și unde li se termină arborele genealogic. Bineînțeles, nici unul nu e calificat pentru munca pe care nu o prestează. Dar nici nu le cere nimeni asta, doar lucrează la stat. Zac în fața unor calculatoare IBM ante-diluviene sau – dacă ministrul a avut grijă de ei – în fața unor laptop-uri de ultimă generație, cumpărate nejustificat de scump de la o firmă de-a unui prieten, zac și sunt ochi și urechi. Știu când barosanul a greșit o foaie, știu când a uitat un termen sau când începe să-și tragă și el din cașcavalul instituției.

Eșalonul doi știe tot. De fapt, de aici pleacă multe foi, fără antet, pe la DNA sau șefii de partide, de la guvernare. Drept pentru care mulți mai iau niște bănuți sau contracte pentru firmele-căpușă, direct de la mafiotul politic. Și fiecare Naș din Camorra de partid își cultivă două-trei hiene din eșalonul doi, care să le supravegheze miniștrii.

Guvernul, instituțiile de stat, regiile și tot aparatul birocratic care suge la țâța bugetului laptele taxelor tale e condus de iluminatti din umbră, ai eșalonului doi.

Să vă dau o veste proastă. Eșalonul doi nu are moarte. Nici cu restructurări, nici cu examene pe post, nici cu aruncătorul de flăcări. Chiar dacă e ras cu totul ministerul de pe fața pământului, noua clădire se construiește cu eșalonul doi zidit în pereți. Poate o soluție ar fi inteligența artificială. Dar la noi, și roboții ar lua șpagă.

Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce...
Ştiai asta despre Măruţă? Ea a fost prima lui mare dragoste, până să o cunoască...
FOTO. Otniela, de la `Bravo, ai stil`, în costum de baie! Apariție răvășitoare
Dieta care luptă cu COVID. Ce alimente să mănânci pentru a-ți ușura boala
Delia Matache aruncă bomba! Soțul artistei s-a iubit în secret cu „Zâna Surprizelor”? Dezvăluiri incendiare!
Cum a ratat Simona Halep 160.000.000 de euro! Dezvăluirea uluitoare făcută de Ion Țiriac
De ce e bine să pui câteva picături de votcă în șifonier. Efectul vine după...
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Viitoarea generație Dacia Duster va avea și o versiune electrică. Prețul rămâne accesibil
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Primul județ cu rată de infectare de peste 6 la mie: Va fi aplicată carantina...
Ştiai asta despre Măruţă? Ea a fost prima lui mare dragoste, până să o cunoască...
COMOARA uitată de americani în AFGANISTAN. Este UNICĂ în lume și are o valoare incredibilă
Bancnota care ar putea fi interzisă. Scapă URGENT de ea dacă o ai acasă!
Cum se simte fetița Cristinei Cioran, după ce a ajuns acasă. Ce se întâmplă în...
TENTATIVĂ de OMOR la NĂVODARI: O femeie ÎNJUNGHIATĂ a cerut AJUTOR vecinilor!
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea extrem de tristă a momentului în România: A MURIT într-un cumplit accident rutier
BOMBĂ despre a treia doză de PFIZER! Ce reacții adverse are
Vestea care dă România peste cap. Scenariu sumbru pentru zilele următoare. E crunt ce se...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Antreprenorul român care era pe punctul de a-şi vinde businessul cu preţul unei maşini. A...