Judecătorii de stradă

Judecătorii de stradă
În fiecare societate, există oameni care n-au dat vreodată doi bani pe supremația legii, pe statul de drept. Singura Justiție care contează este cea pe care ar face-o ei băgând în mă-sa, scuipând, dând cu pumnul, luând la șuturi, după cum povestesc de nenumărate ori la o bere, o țuică sau un ceai de sunătoare

Sau măcar stând pe margine și aplaudând așa ceva.

Apelul la „plimbare” al Antenei 3 a însemnat pentru acești judecători de stradă două prilejuri extraordinare: 1. Să fie împreună cu cei de-un soi cu ei. 2. Să-și aplice teoriile pe niște ființe umane.

Singuri, n-ar îndrăzni să se năpustească, în spațiul public, înjurând și lovind, la o jurnalistă care nu face decât să filmeze, haita însă le dă curaj și protecție. Cei mai agresivi dintre „plimbăreții” de ieri, cei care depistau și izolau posibilii „băsiști”, au părul cărunt. Vârsta nu înseamnă neapărat înțelepciune, poate să aducă la fel de bine îngroșarea urâțeniei sufletești.

Ei sunt urmașii, sau sunt chiar cei care, cu miile, aplaudau pe 14 iunie 1990 violențele minerilor asupra unor civili nevinovați, aleși după plete, ochelari, blugi sau fustă scurtă, fără ca vreun organ de ordine să intervină.

Apelul Antenei 3, precedat de nenumăratele amenințări și îndemnuri explicite la violență proferate de-a lungul anilor în special de angajatul M. Badea al zisului post, este echivalent cu chemarea lui Ion Iliescu adresată „oamenilor de bine” să facă ordine și curățenie în Piața Universității. Sau cu pregătirea muncitorilor din Vâlcea, în ultimele zile ale regimului ceaușist, să fie aruncați împotriva manifestanților de la Timișoara.

Împingerea unor mase de civili împotriva altora, pe deasupra și pe dedesubtul legilor și instituțiilor statului, este un procedeu specific conștiinței totalitare. Ea se bazează întotdeauna pe o înșelătorie mediatică de proporții – în cazul Antena 3, interzicerea funcționării acestei televiziuni, de care n-a fost vorba niciun moment, aș fi protestat fără ezitare, scris și oral, în fața unei asemenea măsuri. Lucrătorii Antena 3 nu au decât a schimba un sediu, în care stau cu chirie, cu altul.

Bătrâneii feroce de ieri, săriți în apărarea Antenei 3, erau aidoma celor care agitau ziarul Adevărul în iunie 1990  răcnind despre drogurile și banii falși de la sediile PNȚCD și PNL. Ei poartă mai departe flacăra minciunii publice  agresive la un sfert de veac de la căderea comunismului.

Și vor avea cui s-o transmită: viitorii judecători de stradă sunt acum niște tineri pe care îi recunoști dintr-o privire.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Ce meserie a avut Nicolae Ceaușescu în tinerețe. Chiar el a demolat clădirea unde a...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Top 3 cele mai norocoase zodii în data de 28 octombrie. Scorpionii vor avea mult...
Inchide