Les gilets jaunes

Les gilets jaunes
Publicat: 10/12/2018, 14:26

Cum de ce ne-am îmbrăcat în veste galbene? Păi, când se strică „la voiture”, mașina, nu vă dați jos s-o reparați îmbrăcați în vesta respectivă? Voila!

Aux armes, citoyens! Ne-am supărat tare parce que ne-au scumpit benzina și-am ieșit pe Champs Elisee. Exemplul l-am luat de la voi, Roumanie. Și vouă guvernul du PSD v-a băgat supracciza în benzină și imediat v-am văzut ieșiți în stradă, dar tot la noi, pe Champs Elysees. Doar că, spre deosebire de voi, mon Dieu, care v-ați îmbrăcat în negru și v-ați așezat în genunchi rugându-vă să nu vă scumpească benzina: „s”il vous plait, mesiu” , noi ne-am revoltat!

Formez vos bataillons! Ne-am luat veste galbene, gilets jaunes, le cockteil russe Molotov și la luptă!

Exemplul l-am luat tot de la voi! Acum cerem, pe lângă scăderea prețului du carburant, d’essence, benzină et diesel, exact ce voi aveți: creșterea salariului minim și scăderea vârstei de pensionare. Pourquoi la voi se poate ca un chef de la police să iasă la pensie la 45 ani și la noi nu? Deci, voi ne-ați inspirat, chers roumains!

Acum aștept să vă inspirăm și noi pe voi, după ce au amânat creșterea punctului de pensie de la 1 janvier. Să văd cum ies în stradă les generations mai vechi, ținute în foame, frig, întuneric și blocuri, de camarade tovarășul Ceaucescu. Voi ați avut cel mai mult de suferit – au diable! – și după Revolution, de la… cum spunea sloganul? „Francois Mitterand est l”ami du l”assasin”!

Bineînțeles că și la noi, la „gilets jaunes”, sunt „casseurs”, spărgători. N-au nicio treabă cu noi, exact cum erau și prietenii jandarmilor voștri, băieții din galerii. Numai că la noi au arestat mii de casseurs, în timp ce la voi au găsit doar 12. Că doar nu era să se dea în gât unii pe alții, parol! Pe câțiva i-am zărit la parada de la fete nationale, sărbătoarea de 1 Decembre. Defilau cu batalionul de agitatori, provocatori și casseurs de votre Jendarmerie.

Vă admir mult pe voi, les roumains, că ați ieșit în stradă pentru Ordonanța 13. Aveți dreptate, vous avez raison, să nu vreți amnistierea și grațierea tuturor pungașilor și voleurs. Mai ales că, după aceea, mulți vin la noi, en France. Aveți biensur și voi destui, mai ales în Parlament, mais restul mișună prin parcările noastre, metro et magasines.

Ăștia trebuie rași! Exact ca în reclama cu Antoine Griezmann, dar mai apăsat! Dar avec qui? Cu cine? Că vouă vă trebuie un Napoleon, dar aveți doar un Ludovic, și ăla trubadur. Dar mai mult Louis de Funes. Ca să nu mai zic de monsieur Klaus, cel mai încet allemand – german – pe care l-am văzut vreodată! Vouă nu vă trebuie „pas cu pas”, vous devrez, aveți nevoie de un Blitzkrieg! Oh, la, la! Mais oui!

Ca să nu mai zic – mon Dieu! – că abia îl suportăm pe Macron, deci nu putem să vă înțelegem, comprendre, cum o suportați voi pe La Gioconde blonde? Mona Lisa din Videle, madam He-He.

Când mă uit la votre politique și văd cuplul care vă conduce, îmi evocă alt cuplu celebru din revistele de bandes dessinees. Vă mai aduceți aminte de Pif et Hercule?

Pif e cățelul blând gălbior, iar Hercule e motanul cel răutăcios. Exact ca la voi. Pif face sluj, iar Hercule iși linge mustățile rânjind! Pauvres roumains!

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
FOTO. Cât de mult a slăbit Oana Roman! Acum vrea să apeleze la operații estetice...
Ce se întâmplă dacă iei antiinflamatoare prea des. Ai putea ajunge să ai nevoie de...
O mai știi pe Irina de la A.S.I.A? Uite cum arată la 42 de ani,...
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte...
Horoscop SPECIAL. Care sunt cele mai norocoase zodii
NEWS ALERT Incendiu la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. A fost activat Planul...
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Premierul care consideră că femeile sunt violate din cauza hainelor pe care le poartă: „Dacă...
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Adresa de domiciliu ar putea dispărea de pe buletinele românilor. Explicația dată de USR-PLUS
De necrezut! Câți bani cere Angela Gheorghiu pentru un recital. Toți au rămas perplecși
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Vestea care cutremură lumea muzicii românești: Celebrul artist a murit la doar 49 de ani
Doliu uriaş în România! A murit un celebru scriitor şi politician. Ce a făcut imediat...
Prințul Harry o lasă în urmă pe Meghan. Va retrăi unul dintre cele mai dramatice...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Lacul din România care deţine 3 recorduri mondiale se redeschide vineri pentru scăldat. Apa lacului...