Ministrul de Externe iranian: Noi nu cumpărăm de la americani „minunate” echipamente militare de 400 miliarde de dolari

Ministrul de Externe iranian: Noi nu cumpărăm de la americani minunate echipamente militare de 400 miliarde de dolari
Publicat: 26/09/2017, 13:09

Există, astăzi, în Orientul Mijlociu, trei miniștri de Externe absolut admirabili: Adel bin Ahmed Al-Jubeir al Arabiei Saudite, Benjamin Netanyahu (care cumulează funcția cu cea de prim ministru) și Muhammad Javad Zarif Khunsari al Iranului. În fața celor trei, nu o dată, Secretari de Stat ai Americii s-au dovedit prăzi ușoare. Nici unul nu face diplomație după ureche, toți trei „cântă” după partituri complicate.

Am reprodus interviul lui Zakaria cu Javad Zarif aproape în întregime, cu părerea de rău că n-am avut timp să fac la fel cu ultima conferință comună de presă Tillerson-Al Jubeir și nici să mă străduiesc să traduc, cât mai în literă și spirit, unul dintre discursurile mesianice ale lui Netanyahu pe teme de politică externă. O voi face, cu siguranță, într-o bună zi.

ZAKARIA: Donald Trump afirmă că acordul cu Iranul a fost cea mai părtinitoare afacere la care Statele Unite au consimțit vreodată. Ați negociat acel acord – luați asta ca pe un compliment?
JAVAD ZARIF: Nu chiar, pentru că n-am crezut niciodată în jocurile cu sumă nulă. Cred că am avut succes ajungând la această înțelegere, odată ce am decis să definim obiectivul într-un mod care să fie realizabil. În locv să avem două obiective diametral opuse, am decis să avem un unic obiectiv și anume că Iranul ar trebui să aibă un program nuclear care să nu producă niciodată arme nucleare. Acesta e obiectivul asupra căruia ambele părți ne-am decis. Părțile care au negociat sunt Iranul și P5+1 (membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU – Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie, Franța – plus Germania, n.m.). Și am ajuns la o înțelegere pe care nimeni n-o agreează. Și e bine, pentru că nici o afacere bună nu e perfectă, fiindcă nu poate exista afacere perfectă pentru ambele părți. Trebuie să obții ceva mai puțin perfect, astfel încât părțile să poată ajunge la un câștig. De aceea cred că declarația [lui Donald Trump] dovedește proastă informare și nu reflect realitatea. Este un acord care a fost negociat și, prin urmare, nu conține alte lucruri pe care ni le-am dorit. Cu siguranță nu conține tot ceea ce Statele Unite și-ar fi dorit să conțină.
ZAKARIA: Președintele Trump afirmă acum că s-ar putea să se retragă din afacere sau să nu mai certifice Iranul. Care ar putea fi reacția Iranului dacă președintele ar face asta?
JAVAD ZARIF: Ei bine, certificarea nu e parte a înțelegerii. E o procedură internă a Statelor Unite. Nu-l absolvă pe președintele Trump și nici Administrația de responsabilitate, pentru că singura autoritate recunoscută în a verifica acordul nuclear este Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA). Iranul va vedea care este rezultatul acestui proces, iar apoi reflecta asupra opțiunilor sale. Iranul are un număr de opțiuni care merg de la a se detașa de acord și a continua cu o viteză sporită programul său nuclear, care va rămâne pașnic, dar care nu care nu va mai accepta limitările pe care le-am acceptat de bunăvoie. Permiteți-mi să subliniez un aspect care este – a fost un mit aici în Statele Unite, și trebuie să risipim acel mit. S-a spus că există o clauză de caducitate (clauză care ar permite revizuirea acordului, n.m.) în acord. Nu există clauză de caducitate. Iranul s-a angajat să nu dezvolte niciodată armament nuclear, atât ca membru al Tratatului de Neproliferare a Armamentului Nuclear, cât și în cadrul acordului.
ZAKARIA: Dar controalele au o clauză de caducitate.
JAVAD ZARIF: Nu, nu, nu. Inspecțiile nu au o clauză de caducitate, pentru că, prin protocolul adițional, Iranul a acceptat cele mai intruzive controale. Și, dacă Statele Unite se comportă în modul în care ar trebui să se comporte, în opt ani de la semnarea acordului – mai sunt șase ani de acum înainte – Iranul va ratifica protocolul adițional, ceea ce înseamnă că facilitățile sale vor fi permanent monitorizate de IAEA (…). Iranul va continua să aibă un program de îmbogățire [a uraniului]. Există o mulțime de țări cu un astfel de program. Programul de îmbogățire se va desfășura sub stricta supraveghere a IAEA.
ZAKARIA: Permanent.
JAVAD ZARIF: În permanență. Există o mulțime de alarmiști care întrețin atmosfera de frică. Termenele acordului, care au fost subiectul unei lungi negocieri, pentru că am considerat că nu trebuie să limiteze drepturile Iranului, pentru că dacă acceptăm toate mecanismele de monitorizare, pe care le-am acceptat, Iranul va avea statutul oricărui alt membru al Tratatului de Neproliferare. Dar cealaltă parte a considerat că trebuie să existe o perioadă mai lungă. Și ne-am înțeles la jumătate, adică 10 ani (…). La momentul oportun ca trebui să decidem pentru noi înșine, să stabilim care sunt interesele noastre naționale și să acționăm în conformitate cu aceastea. E important să fim în măsură să avem un mediu internațional predictibil. Cred că ceea ce fac Statele Unite, pe lângă a fi impredictibile, este să dovedească faptul că nu sunt de încredere, în contextual în care trebuie să participle la multe acorduri internaționale. [America] e o mare putere, o putere majoră. Și, firește, se angajează în negocieri internaționale, devine parte a acordurilor internaționale, fie bilaterale, fie multilaterale sau rezoluții ale Consiliului de Securitate. Acest acord nu e unul bilateral. Nu e nici măcar un tratat multilateral. Este o rezoluție a Consiliului de Securitate, iar Statele Unite – membru perpament al Consiliului de Securitate. Ceea ce e important pentru comunitatea internațională e de a putea să se bazeze pe cuvintele Statelor Unite ca partener de negociere, altfel nimeni nu va mai negocia cu Statele Unite, pentru că vor ști că, la sfârșitul zilei, Statele Unite vor folosi această faimoasă expresie: ce e al meu e al meu, iar ce e al tău e negociabil. În orice negociere este vorba despre a oferi și a primi. La fel a fost și în negocierea acordului nuclear. Am acceptat anumite concesii. Si este important în această etapă. Iranul ar trebui să obțină beneficii economice din această afacere, dar dintr-o perspectivă global, pentru că trăim toți într-o lume interconectată. Din perspectivă globală, cu toate aceste crize – criza din Coreea de Nord, crizele din regiunea noastră – este important să fim capabili să ne bazăm pe primisiunile, pe angajamentele jucătorilor importanți ai comunității globale. Iranul a dovedit că este un partener de încredere. Șapte rapoarte ale IAEA au arătat că Iaranul este un partener de încredere. Nădăjduiesc că Statele Unite își vor revizui atitudinea și vor dovedi lumii că sunt, de asemenea, un partener de încredere.
ZAKARIA: Președintele Franței, Macron, declară că are o cale de ieșire din impasul dintre Administrația Trump și Iran care nu înseamnă nicidecum de a-l abandona, ci de a începe negocierile unor protocoale adiționale suplimentare, și dorește să pună problema rachetelor balistice. Tocmai ați testat o altă rachetă balistică. [Macron] dorește să discute despre sprijinul pe care îl acordați milițiilor în regiune – în Siria, în Liban, în Yemen. Vrea să vorbească despre o serie de alte probleme existente, care nu sunt parte din acordul nuclear, dar sunt de natură să destabilizeze regiunea.
JAVAD ZARIF: Ei bine, vedeți, am luat o decizie împreună, noi toți, să limităm acordul la chestiunile nucleare, pentru că restul problemelor sunt complicate. Asta nu înseamnă că Iranul se teme să vorbească despre ele. Iranul are nemulțumiri serioase privind în urmă – vreau să spun că unii ar dori să vadă doar o parte a tabloului. Adevărul e că Iranul a fost forța care a luptat consecvent împotriva extremismului și terorismului din regiunea noastră, fie că a fost vorba despre talibani, despre Daesh, al-Qaeda în Irak și Afganistan. Iranul a fost mereu de partea bună. Din păcate, Statele Unite și aliații săi nu au un astfel de record strălucit. Deci, dacă doriți să vorbim despre aceste probleme, sunt foarte multe de spus. Ați amintit de rachete. Iranul are nevoi în ce privește apărarea. Iranul nu cumpără de 400 miliarde de dolari așa-numitele echipamente militare minunate de la Statele Unite. Iranul trebuie să-și construiască propriile dotări pentru apărare. Am spus de nenumărate ori și am demonstrat că rachetele noastre sunt pentru apărare. Știți, ne întoarcem la o istorie în care orașele noastre au fost bombardate de rachetele de la Saddam Hussein. Dar, la vremea aceea, Saddam Hussein era iubitul Statelor Unite și al unor țări vestice. Nimeni n-a ridicat nici o sprânceană spre Saddam Hussein pentru că folosea acele rachete. Iar Iranul n-a avut nici măcar o rachetă care să acționeze ca factor de descurajare, civilii săi fiind ținta unor atacuri aproape zilnice de rachete, chiar asupra Capitalei.
ZAKARIA: Dar ce ne spuneți despre ceea ce spun arabii, că ați întins un fel de semilună a influenței șiite din Bahrain în Yemen, în Liban, Irak, Siria. Ei văd o prezență crescândă a Iranului, care trebuie contracarată.
JAVAD ZARIF: Problema este că ei făcut alegeri greșite. L-au sprijinit pe Saddam Hussein. Să începem cu începutul. L-au sprijinit pe Saddam Hussein în timpul celor opt ani de război împotriva Iranului. După război, Iranul rezistând agresiunii, Saddam Hussein a întors imediat armele împotriva lor. Am sărit în ajutorul lor. Au uitat asta. Am pus între paranteze întreaga istorie și am sărit în ajutorul kuweitienilor. După asta, ei au sprijinit al-Qaeda în Afganistan. Nu trebuie să uite asta. [Arabii] au făcut toate alegerile greșite. Au încercat să submineze guvernul ales democratic în Irak. Au fost de partea rea a istoriei. Și Iranul a fost de partea bună. Nu e vorba despre faptul că vrem să ne răspândim influența. Noi credem în stabilitatea regiunii. Credem, de asemenea, în stabilitatea fiecărui guvern din regiune. E în interesul nostru. Ne-am oferit să ne angajăm în construirea unor măsuri de încredere cu arabii, în construirea unor structure de securitate pentru regiunea noastră. Am propus asta de nenumărate ori. Din păcate, unii își urmăresc interesele prin tensiune și conflict și cred că aceia n-au progresat prea mult. Nu și-au servit propriile interese. Priviți la situația din Yemen. Am fost pregătiți să-i ajutăm pe vecinii noștri saudiți, pe vecinii din Emirate să încheie acest conflict înainte de a-l fi început. Și imediat după ce l-au declanșat. Priviți acum: 13 luni de bombardament continuu asupra civililor nevinovați din Yemen. Există 700.000 de cazuri de holeră în Yemen, lucru nemaiauzit în istoria modernă. Și ce au câștigat din asta? Se simt ei mai în siguranță? Suntem pregătiți să ajutăm la încheierea războiului din Yemen. Putem ajuta, nu putem lua decizii pentru alții. Putem ajuta la încheierea conflictului în Siria. Suntem pregătiți să lucrăm cu toate țările din regiune care sunt pregătite să lucreze cu Iranul.
ZAKARIA: Un gând pentru ultimele 30 de secunde. Care e mesajul dumneavoastră pentru Donald Trump?
JAVAD ZARIF: Cred că e în interesul Statelor Unite să privească la realități. Nu există adevăruri alternative. Realitățile din regiunea noastră sunt foarte clare, au fost în ultimii 40 de ani. Iar Statele Unite, din păcate, au decis să neglijeze aceste realități și nu le-a mers bine făcând asta”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom