Nu știu cui îi este dator în PSD sau USL, dar premierul Ponta îi este dator generației lui

Nu știu cui îi este dator în PSD sau USL, dar premierul Ponta îi este dator generației lui
Publicat: 23/10/2012, 20:33
Actualizat: 08/09/2014, 13:49

Miercuri spre seară, în timp ce Victor Ponta și Crin Antonescu turnau un nou episod din războiul cu Traian Băsescu, de data asta pe Arena Națională, în fața a 70.000 de români înfometați, unii la propriu (90%), iar ceilalți înfometați de putere, într-o sală de la Marriott șase producători de jocuri discutau la ZF Digital despre ce mai este nou în lume sau despre ce se mai joacă în România. În timp ce Victor Ponta spunea că „Băsescu este ultimul comunist și securist al Europei”, iar Antonescu țipa că „în Europa, fără popor ești nimic sau o slugă”, unul dintre cei mai tari români, producător de jocuri, avea o dorință simplă, pentru care spune că a făcut și o fundație: să nu mai plătească taxele la stat stând la coadă sau mergând cu discheta și stând tot la coadă, ci pe online, simplu, ca într-o țară de secolul XXI.

În tot discursul lui de pe Arena Națională, premierul Victor Ponta, care își dorește să rămână la Palatul Victoria și după alegerile din decembrie, nu a vorbit deloc despre cozile de la Ministerul Finanțelor, pe care guvernarea PDL le-a lăsat moștenire și despre cum guvernarea lui de patru ani poate să le facă viața mai ușoară tuturor celor care plătesc taxe și impozite. Cei 70.000 de oameni, în frunte cu căpeteniile lor, care stăteau ca niște vulturi în costum, gata să atace ce a rămas de la ceilalți, așteaptă de la Ponta să le împartă banii strânși de la cei care plătesc taxe și impozite, fie prin asistență socială, fie prin salarii sau pensii mai mari, fie prin contracte date de la bugetul de stat către clientela de partid.

E bine să nu-i iertăm și să nu-i lăsăm în Parlament pe Igaș, pe Anastase sau pe Udrea, dar ce facem cu plata mai ușoară, fără să stai umil la ghișeu, ca să plătești taxele și impozitele?

Ponta, 40 de ani, cel mai tânăr premier al României, nu este dator generației lui Ion Iliescu. Dar îi este dator generației lui, ca să schimbe lucrurile în administrație, ca să digitalizeze România, să facă viața mai ușoară celor care apelează la serviciile statului și, în final, să spună unde vrea să ducă țara și cum o va lăsa peste patru ani. Dacă Băsescu a adus numai dezbinare și ură, iar PDL-ul a prăduit tot, așa cum susține USL-ul, atunci generația lui Ponta, care lucrează de ani buni cu ținte de buget și targeturi de îndeplint, vrea să știe unde o va duce guvernarea USL. E bun și votul negativ, ca să nu mai fie PDL și Băsescu la putere, dar acel producător care face jocuri ar vrea să știe înainte când nu va mai pierde timp pe la ghișeele Ministerului de Finanțe. Și ca el sunt mulți antreprenori și oameni de afaceri.

Andrei, Bogdan, Alex, Mihai și Costin lucrează în industria IT și fac jocuri. Unii dintre ei au propriile firme de 5- 20 de angajați și sunt acolo, aproape în vârful industriei mondiale de jocuri. Unul dintre ei a fost pe scenă când Apple a prezentat iPhone 4S. Pe cei cinci i-am întrebat la ZF Digital de ce mai sunt în România? Mă gândeam că dacă ești tare în IT, trebuie să fii în America, în Silicon Valley. De ce să te lupți în jungla economică, socială și politică din România, unde, dacă faci bani pe mintea ta ești devalizat apoi prin serviciile oferite de stat, începând de la sănătate până la infrastructură? Ce speranțe poți să ai de progres digital, când problema la vârful administrației se pune nu să plătești mai ușor, ci cum facem ca sistemele informatice achiziționate să fie cât mai scumpe și cât mai complicate, pentru ca șpaga să fie cât mai mare? Știți ce au răspuns cei cinci: de ce să plecăm din România? Unul dintre ei a fost plecat doi ani și s-a întors. E țara noastră și credem că putem face lucruri și de aici. I-am întrebat câți citesc știrile politice. Toți. Ce așteptări au de la politicieni, că vin alegerile? Nicio așteptare, pentru că sunt siguri că nu îi pot schimba. Dar unul dintre ei a ales să lupte, făcând o fundație pentru îmbunătățirea plății taxelor. În timp ce o treime din sumele din contractele cu statul pleacă din țară, în conturi din Elveția, în mașini de lux care umplu până la refuz parcarea cluburilor de fițe, în costume, pantofi și poșete de la 5.000 de euro în sus, mai sunt și unii care fac o cauză din problemele curente ale cetățenilor și antreprenorilor – cum poți să plătești taxe mai simplu? Nu știu pentru ce motiv Gigi Becali este pus pe lista USL-ului, că nu l-am auzit vreodată luptându-se și făcându-și o cauză din îmbunătățirea plății taxelor la buget. Probabil că lucrând cu cash-ul în fața camerelor, plata online îi este total străină. Și atunci de ce unul din generația lui Ponta sau de mai jos l-ar vota?

Înainte să împartă de la buget ajutoare sociale ca să mărească pensiile și salariile cu 50 sau 100 de lei, premierul Ponta ar trebui să-și facă o cauză din a lupta pentru cei care plătesc aceste taxe și impozite, pe care el le împarte ulterior. Sau, înainte să șteargă datoriile la CFR sau la alți mamuți de stat, poate ar trebui să se îngrijească de restructurarea lor, să nu-i mai lase pradă înfometaților din partid pentru a nu lăsa factura de plată generației lui sau generațiilor de după el.

Acel producător de jocuri nu-i cere lui Ponta contracte cu statul, nu-i cere să îl pună pe liste la alegeri, nu se bate la sânge pentru un post în administrație de 1.000 de lei pe lună (250 de euro), ci vrea doar să nu mai meargă să stea la ghișeu. Atâta lucru ar putea să facă Victor Ponta pentru generația lui, pentru o generație care nu vrea să plece din România, pentru o generație care are o valoare adăugată pentru economie extrem de ridicată, pentru o generație care aduce mai mult ca imagine în lumea corporatistă mondială decât toată clasa noastră de politicieni. Să fii dezvoltatorul unei aplicații care să ruleze pe iPhone sau cine știe pe ce dispozitiv folosit de sute de milioane de oameni înseamnă mai mult pentru România decât să îți faci un titlu de glorie spunând că Băsescu este ultimul comunist și securist al Europei sau că, în Europa, fără popor ești nimic sau o slugă. Aceste propoziții, din partea noilor lideri politici, nu aduc mai multe locuri de muncă, mai multe investiții sau o Românie digitală.

Victor Ponta ar fi trebuit să fie sâmbătă și duminică la Turbohalle, în Militari, la cel mai tare concurs de gaming organizat vreodată în România, ca să-i întrebe și pe ei, oameni ai secolului XXI, ce să facă pentru ei și pentru România atunci când va prelua puterea pentru patru ani, după alegerile din decembrie. Spre exemplu, guvernul britanic a angajat-o pe șefa Facebook Europa să-i facă un Silicon Valley la Londra.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Mare problemă pe litoralul românesc. Deschiderea sezonului, în pericol
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?