Papa Francisc și Patriarhul Bartolomeu: „Mediul uman și cel natural se degradează împreună”

Redactor:
Lelia Munteanu
Papa Francisc și Patriarhul Bartolomeu: „Mediul uman și cel natural se degradează împreună”
Distribuie și tu un editorial semnat de Lelia MUNTEANU în Gândul!
Inițiativa unei zile creștine a mediului datează din anul 1989 și aparține fostului Patriarh Ecumenic, Dimitrie I. A ales ziua de 1 septembrie, fiindcă marchează la ortodocși începutul anului bisericesc (la catolici, anul liturgic începe în prima duminică din Postul Crăciunului).
 
Ambii arhipăstori, și Francisc și Bartolomeu, au avut constant preocupări legate de mediu. Papa a consacrat acestei teme o întreagă enciclică, în august 2015 – „Laudato si”” (Lăudat să fii).
 
Mesajul comun consacrat zilei de astăzi conține adevăruri tulburătoare, fiind deopotrivă un rechizitoriu și un avertisment:
 
„Pământul ne este încredințat ca dar sublim și ca moștenire a cărei responsabilitate o împărtășim cu toții, până când, la sfârșit, toate lucrurile din cer și de pe pământ vor fi recapitulate în Cristos (…). Totuși, între timp, istoria lumii se înfășișează foarte diferit. Evidențiază un scenariu decadent din punct de vedere moral, în care atitudinile și comportamentele noastre față de Creație ne  întunecă vocația de a fi colaboratori ai lui Dumnezeu. Tendința noastră de a zdrobi ecosistemele delicate și echilibrate ale lumii, dorința insațiabilă de a manipula și a controla resursele limitate ale planetei, lăcomia de a scoate din piață profituri nelimitate, toate acestea ne-au  înstrăinat de planul original al Creației. Nu mai respectăm natura ca pe un dar comun. O considerăm, în schimb, o proprietate privată. Nu mai susținem natura, facem mai degrabă pe stăpânii ei (…). Consecințele acestei viziuni alternative despre lume sunt tragice și de lungă durată.  Mediul uman și cel natural se degradează împreună, iar această degradare strivește ființele mai vulnerabile. Șocul schimbărilor climatice se răsfrânge în primul rând asupra celor care trăiesc în sărăcie, în orice colț al globului. Misiunea noastră de a folosi responsabil bunurile Pământului implică recunoașterea și respectarea fiecărei persoane și a tuturor creaturilor vii (…). Uniți de aceeași preocupare pentru Creația lui Dumnezeu și recunoscând că Pământul este un bun comun, invităm cu căldură toate persoanele de bunăcredință să-și consacre astăzi, 1 septembrie, un răgaz de rugăciune pentru mediu. Cu prilejul acesta, vrem să aducem mulțumire Creatorului milostiv, pentru darul minunat al Creației și să ne angajăm s-o păzim și s-o ocrotim pentru binele generațiilor viitoare. Finalmente, știm că trudim în zadar dacă Domnul nu este alături de noi (Psalmul 126/127), dacă rugăciunea nu se află în centrul reflecțiilor și celebrărilor noastre. De fapt, un obiectiv al rugăciunii noastre este să schimbăm felul în care percepem lumea, în scopul de a schimba felul în care ne relaționăm cu ea (…). Adresăm un apel urgent celor care ocupă o poziție socială, economică, politică și culturală important, pentru a da în mod responsabil ascultare strigătului Pământului, pentru a se îngriji de nevoile celui marginalizat, dar mai ales pentru a  răspunde implorării mulțimilor și a susține consensul global,   ca să vindecăm Creația rănită. Suntem convinși că nu poate exista soluție veritabilă și durabilă la provocarea crizei ecologice și a schimbărilor climatice în lipsa unui răspuns concertat și colectiv, fără o responsabilitate împărtășită și în măsură să dea seama de ceea ce s-a întreprins, fără a da prioritate solidarității și slujirii”.
Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
DOLIU in lumea politica! A MURIT! Ion Iliescu – Am aflat cu profund regret vestea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mai mulți asistenți și medici au fost „vaccinați“ cu ser fiziologic, în loc de ser...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în...
S-a aflat ce SALARIU are preşedintele SUA. Mulţi au rămas surprinşi de suma primită lunar
CTP a izbucnit nervos în direct la TV. Ce l-a dezamăgit nespus de mult, a...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide