Tratament fabulatoriu pentru un prim-ministru care nu-și asumă nimic

Redactor:
Sorina Ionașc
Tratament fabulatoriu pentru un prim-ministru care nu-și asumă nimic
Se va da 6% la Educație, 2% la Apărare, 6% la Sănătate, 1% la Cultură, toate partidele politice semnează că sunt de acord cu construcția de autostrăzi. Și atunci ce, banii încep să pice din cer?

România a intrat pe făgaș normal, gata. Premierul Victor Ponta, după metoda Klaus Iohannis, și-a dat seama, în sfârșit, de ce are țara nevoie și cum poate face ca lucrurile să meargă bine. Acordurile politice, aici era răspunsul. De când cu pactele semnate de toate partidele, nu vom mai avea niciun fel de probleme. Banii vor crește în copaci, autostrăzile vor răsări ca ciupercile după ploaie, proiectele de infrastructură vor înflori, iar medicii și profesorii vor avea salarii decente.

De când a fost ales președinte, Klaus Iohannis a devenit parcă un trendsetter, iar Victor Ponta, și nu numai, îl urmează cu sfințenie. A vrut domnul președinte acord politic pe bugetul Apărării, toți liderii partidelor l-au și semnat. Apoi, au vrut și ei acorduri politice. Daniel Constantin a sărit cu trei propuneri: pentru Agricultură, pentru Sănătate și pentru Educație. Apoi, a fost Kelemen Hunor, care a cerut pact între majoritatea parlamentară și minoritățile etnice.

Și cum nu putea fi mai prejos și trebuie să țină pasul cu moda, premierul Victor Ponta a cerut și el acord politic. Unul pentru autostrăzi, că „altfel nu are rost să se apuce de treabă”. Ultimul care a sărit cu pactul este noul ministru al Culturii, care ar vrea și un 1% din PIB, stipulat tot într-un acord politic.

Bingo! Deci asta era soluția-minune pentru construirea de drumuri și pentru punerea țării pe roți, un acord politic. Măcar de și-ar fi dat seama mai devreme…

Și dacă în mai puțin de 48 de ore, deja s-au pus pe masa discuțiilor nu mai puțin șapte astfel de pacte, imaginați-vă unde vom ajunge într-o lună, de exemplu. Am putea fi naivi să credem chiar că acordurile o să ne rezolve și toate problemele în scurt timp. Căci acolo unde e consens, curge lapte și miere.

Să nu uităm însă că o hârtie semnată între doi sau mai mulți politicieni, fie că se numește pact, fie protocol, fie acord, este egală cu zero, după cum experiența anilor trecuți ne-o arată.

Da, ne-am obișnuit cu scandalul între Cotroceni și Victoria, cu replicile tăioase între putere și opoziție. Da, consensul afișat ieri, la Cotroceni, în lipsa unui breaking news, ne-a făcut să ne fie dor, măcar puțin, de o burtieră galbenă. Și da, consensul și coabitarea sunt cele mai bune soluții pentru ca o țară să evolueze. Dar România nu este acea țară.

Pentru că la noi, un astfel de acord politic nu este altceva decât oportunitate de imagine, mai ales când ajung să se semneze sau să se discute astfel de pacte pe bandă rulantă, aproape ca ordonanțele de urgență. La noi, consensul este fie soluția de criză, fie un trend pe care trebuie să-l urmezi cât mai repede, dacă vrei să ieși bine în poze.

La noi, ideea de acord politic a părut atât de bună abia după ce a făcut-o Iohannis, pentru ca mai apoi să sară toți cu mâna sus, strigând >, ca la coadă la bomboane. Și astfel s-a răspândit rapid printre politicieni mai ceva ca „Je suis Charlie”.

Dintr-odată, toată lumea vrea câte un pact pentru ceva. Bun, să spunem că se încheie acorduri politice pentru toate domeniilor în care este mare nevoie de finanțare. Se va da 6% la Educație, 2% la Apărare, 6% la Sănătate, 1% la Cultură, toate partidele politice semnează că sunt de acord cu construcția de autostrăzi. Și atunci ce, banii încep să pice din cer? Bucățile de asfalt încep să se aștearnă singure? Aparatura medicală performantă și manualele digitale o să ni le trimită extratereștrii? Cu un pact, dintr-odată ne dispar politicienii și, implicit, problemele?

Că mie tare-mi e că o să avem zeci de acorduri politice și doar multă maculatură. Nu de alta, dar e mai ieftin.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cum o alintă Răzvan Simion pe noua lui iubită! Așa îi zicea și Lidiei Buble
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
SCHIMBARE RADICALĂ! Ce urmează să se întâmple cu VREMEA în următoarele zile întrece orice imaginaţie
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Rareș Bogdan a tunat după ce jandarmii au dat buzna la terasa în care se...
Marius Elisei, în depresie! Mesajul care o va speria pe Oana Roman: 'Vei vedea că...'
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Povestea polițistului de la rutieră care a câștigat o medalie la Campionatul European de Culturism...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide