Cine este omul care curăță monumentele Palatului Cotroceni ca să arate că se poate

Publicat: 23/04/2012, 19:21
Actualizat: 30/01/2015, 05:29

Bogdan Alexandrescu a dus-o bine în America pentru mulți ani. Areușit să-și ridice o vilă în Los Angeles, a avut curățătorie carei-a adus prosperitate, poate oricând să se întoarcă acolo, însă apreferat să vină înapoi în România. A adus cu el tehnologiasablării cu gheață uscată carbonică și un vis mai vechi – acela dea curăța monumentele țării de mizeria care se depune pe ele de laan la an.

„Chiar am privit acest lucru ca pe o datorie. Îmi vine să plângcând văd cum arată clădirile și statuile de la noi. Contracte amprimit de la privați destule, pentru că tehnologia pe care ofolosesc este remarcabilă, dar la orice instituție publică mi-amoferit serviciile, mi s-a zis că nu sunt bani”. Prețul cerut deBogdan Alexan­dres­cu a scăzut de la refuz la refuz. A obținut unprim contract în urmă cu câteva săptămâni, la Palatul Cotroceni.Președintele urma să ia parte la o ceremonie alături de câțivainvitați de marcă în curtea palatului, în fața unei fântâniarteziene. Problema era că fântâna construită din marmură albă eraneagră ca tuciul.

„Toți angajații de aici erau convinși că fântâna e făcută dinbeton, pentru că mizeria care s-a depus pe ea era prea groasă. Abiadupă ce au picat straturile de mizerie s-au dumirit că fântâna era,la origini, albă și făcută din marmură”, spune Bogdan Alexandrescu.Evident, nici Palatul Cotroceni nu a avut fonduri pentru curățareafântânii. Astfel că prețul cerut de Bogdan Alexandrescu a scăzutpână la zero. „O fac pe gratis, măcar să le arăt că se poate”.

Gheața carbonică la -79C

Ca să stai în preajma aparatului de sablat cât este utilizattrebuie să porți o pereche de căști antifonice, dacă vrei să maiauzi ceva pe urmă. Dacă poluarea fonică este o problemă, când vinevorba de poluarea atmosferei pericolul este zero. Gheața carbonicăeste transformată în dioxid de carbon, care este absorbit deplante. De altfel, transformarea din gheață carbonică în dioxid decarbon este chiar principiul care stă la baza sablării. Gheațacarbonică este ținută la minus 79 de grade Celsius.

În momentul în care intră în contact cu aerul, gheața trece prinprocesul de sublimare și își extinde volumul de 700 de ori. Gheațacarbonică este astfel transformată în particule minuscule care suntproiectate cu viteză supersonică asupra obiectului de curățat.Particulele sunt accelerate cu ajutorul aerului comprimat ca și încazul sablării clasice.

Mizeria de pe suprafețe îngheață și se sparge sub presiuneaaerului comprimat. „Până acum am lucrat la curățat pasaje, utilaje,dar metoda este ideală pentru statui sau clădiri. Curăță șigraffiti. Din păcate, din ce știu eu, de când încerc să fac meseriaasta, statuile sunt în continuare curățate la noi cu nisip. Or,astfel nu razi doar mizeria, dar razi și din statuie. Mai rău ecând se folosesc solvenți, care dăunează iremediabil structurii.Știu de statui de bronz care au fost curățate pur și simplu cudetergenți și perii de sârmă. Pe urmă, pentru că s-a zgâriatbronzul, au fost vopsite peste”.

Monumente „jupuite” cu nisip sau solvenți

Bogdan Alexandrescu nu este singurul aflat în situația de aputea curăța monumente, dar care nu are acces la ele. Alți oamenidin branșă spun că nu obțin contracte decât de la privați, iar cândvine vorba de monumente sunt ocoliți. „Nu ne-a cerut nimeni săcurățăm monumente sau clădiri istorice, deși avem și se pot găsiproduse care nu afectează statuile sau clădirile în niciun fel”, adeclarat un reprezentant al unei firme specializate în curățări declădiri. „Cei care curăță în prezent monumentele le sablează cunisip, cu solvenți, iar monumentele arată cum arată, ți-e și milăsă te uiți la ele. Asta este România, până la urmă”. „Restauratoriine ocolesc pentru că noi asigurăm tehnologie care este și maiieftină și cu ajutorul căreia se pot executa lucrările și mult mairapid. Însă a lucra repede și ieftin nu este un lucru bun la noi.Interesul este ca lucrarea să dureze cât mai mult și, eventual, săcoste, înțelegeți”, spune alt reprezentant din branșă.

Monumentele din România continuă să se degradeze și din lipsă despecialiști. În țara noastră sunt peste 20.000 de monumenteistorice trecute în patrimoniu și doar 460 de membri atestați deMinisterul Culturii și Patrimoniului Național, din care 123 suntexperți, iar restul, specialiști. Iar pentru a restaura unmonument, fie că este vorba doar de curățarea lui, trebuie să aidoi astfel de specialiști pe statul de plată.
Or, numărul de specialiști este în continuă scădere, ceea ce ducela o altă hibă în sistem. Bani de restaurare ar fi, UniuneaEuropeană fiind generoasă cu fondurile în aceste cazuri. În lipsaspecialiștilor, însă, proiectele sunt greu de făcut, iar fondurilerămân nefolosite. Între timp, chiar și monumentele în curs derestaurare sunt lăsate în conservare în lipsa banilor care vin dela stat.

Recent, ministrul Culturii și Patri­moniului Național, KelemenHunor, a declarat că mai multe șantiere de restaurare amonumentelor istorice vor fi trecute în conservare pentru că statulnu mai are bani să le finanțeze.

Pentru programul național de restaurare a monumentelor istorice,care cuprinde 280 de șantiere, au fost alocate în acest an 64 demilioane de lei. Adică „de 10 – 15 ori mai puțin decât necesarulreal pe 2010”, după cum a spus ministrul.

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
ULTIMĂ ORĂ! Doliu în sportul românesc! A MURIT în urmă cu puțin timp
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Fulgy, fiul secret al lui Dan Bursuc?! Ipoteză șoc: „Du-te și fă-i analizele”! Mulți s-au...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Eşti acuzat de TENTATIVĂ DE OMOR dacă faci această greşeală în trafic! Legea DURĂ pentru...
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Două insule grecești, la un pas de închidere. Medic: Statul elen trebuie să impună măsuri...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Descoperire importantă pentru omenire, îngropată în curând. De ce s-a luat această decizie neobișnuită
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Doliu în lumea muzicii populare. A murit la doar 43 de ani. Este ştirea momentului
Atenţie maximă la Paracetamol! Nu îl combina niciodată cu asta. Te poate băga în spital
Turcia e îngenuncheată. Localnicii și turiștii trăiesc apocalipsa, focul pârjolește tot. GALERIE FOTO
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...