FEMEI TARI. Vass Hajni, omul care se luptă cu moartea în fiecare zi: Avem un butuc în spatele secției de primiri urgențe. Este umărul pe care plângem ca să ne descărcăm

Redactor:
Mădălina Chițu
Când o cauți, asistenta șefă Vass Hajni este mereu pe drumuri

Când o cauți, asistenta șefă Vass Hajni este mereu pe drumuri. Ori în ambulanță, ori în elicopter, grăbindu-se să salveze vieți. Nu-i mai rămâne timp pentru altceva. Nu și-a întemeiat o familie, nu are copii, dar se simte cea mai împlinită femeie din lume atunci când un om pe care l-a salvat de la moarte îi spune „Mulțumesc!”

De 20 de ani Vass Hajni lucrează la SMURD Târgu-Mureș. „Ca femeie îți poate fi greu, mai ales dacă ai copil și familie, dar când vine vorba de salvarea vieții unui pacient nu ai timp de nimic altceva pentru că totul este contra cronometru”, poveștește asistenta șefă.

FOTO: Arhivă personală

Potretul robot al profesionistului care lucrează în sistemul medical de urgență

Vass Hajni consideră că persoanele care vor să lucreze în sistemul medical de urgență trebuie să dea dovadă de profesionalism și disponibilitate înainte de orice, indiferent dacă sunt femei sau bărbați. Din punctul ei de vedere, această meserie nu ține de sensibilitate: realitatea te lovește în față, fără să bată la ușă. „Puterea de a o lua de la început după eventuale eșecuri, dorința de perfecționare, autodepășirea, să dai dovadă că ești un bun coechipier, să poți împărtăși propriile cunoștințe colegilor abia intrați în sistem și să ai capacitatea de a forma noi generații sunt alte aspecte care trebuie să facă parte din portofoliul nescris al unui cadru medical”, spune asistenta șefă.

La cei 45 de ani, meseria de cadru medical a făcut-o să înțeleagă adevăratul sens al expresiei „tot ce nu te omoară, te întărește”. „Am ajuns să apreciez unele evenimente cu mai multă înțelepciune. Am învățat să nu renunț, că merită să lupt pentru a obține rezultatele dorite, iar atunci când ești dat afară pe ușă, trebuie să încerci și geamul”, crede Vass Hajni.

„În sistemul de urgență nu este loc de atenții materiale”

Lucrează la Serviciu Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare de 20 de ani. „Fac parte din acest sistem de urgență din primele sale momente de existență. Am lucrat alături de dr. Raed Arafat, care a avut încredere în mine și care mă considera un om din echipă, chiar dacă eram abia la început”, a mărturisit femeia.

Înainte de a lucra în sistemul de urgență, a făcut voluntariat și nu a avut niciodată pretenții materiale. „Doi ani de zile nu am primit niciun ban, am făcut voluntariat pur. În sistemul de urgență nu este loc de atenții materiale. Pentru noi este suficient atunci când un pacient, de care nu îți mai amintești, vine, te caută, pentru a-ți spune: Mulțumesc!”

FOTO: Arhivă personală

Vorba bună – anestezicul cel mai bun

Deși este chemată să salveze vieți, și viața ei și a echipelor SMURD este uneori pusă în pericol de pacienți sau rudele pacienților. „Se mai întâmplă ca aparținătorii pacienților sau chiar pacienții să fie violenți cu noi, dar de fiecare dată încercăm să îi liniștim, să le explicăm că vom face tot ce ne stă în putință pentru a-i pune pe picioare. Încercăm să fim empatici și să îi liniștim. O regulă de aur pe care o avem este că, atunci când ne confruntăm cu cazuri grave, să nu le spunem pacienților că totul va fi bine, ținând cont de faptul că starea lui este destul de critică”, spune Hajni.

La primele cazuri a lucrat alături de Raed Arafat

A ajuns la SMURD după ce s-a înscris la niște cursuri de perfecționare în domeniul medical, iar absolvenții, printre care s-a numărat și Vass Hajni, au fost și primii membri ai acestui sistem de urgență. „Nu pot să îmi aduc aminte primul caz. Rețin primele gărzi pe care le-am făcut. Rețin doar că eram extrem de entuziasmată și de emoționată. Îmi doream din tot sufletul să să îmi câștig locul în echipă, să rămân, să mă aprecieze oamenii. Țin minte că la primele cazuri m-am dus cu doctorul Raed Arafat, care era obișnuit să enumere repede tot ce are nevoie. Eu stăteam și îmi spuneam: ‘Doamne ce a spus, ce dorește?’. Mă gândeam ca nu cumva să uit ceva. Atunci când îmi spunea să pregătesc un medicament, trebuia să mă întorc cu spatele ca să nu vadă cum îmi tremură mâna”, își amintește cadrul medical.

Accidentul aviatic SMURD din urmă cu șase ani – cel mai greu moment

Se confruntă destul de des cu situații dramatice în care victimele pe care trebuie să le salveze pierd lupta cu viața, dar pentru asistenta șefă cel mai cutremurător moment al carierei sale a fost atunci când și-a pierdut patru colegi în urmă cu șase ani, într-un accident aviatic. „Unul dintre colegi avea toate actele pregătite și urma să plece în Italia. A fost ultima lui cursă. Atunci a fost pentru prima dată când am realizat că și eu îmi expun viața, în încercarea de a-i salva pe alții. Chiar și așa atunci când trebuie să plecăm la o solicitare nu ne gândim la nimic altceva decât cum să îi salvăm pe pacienți”, mărturisește angajata SMURD.

Un butuc din spatele secției de primiri urgențe, umărul pe care plânge atunci când e copleșită

Cel mai greu îi este atunci când pierde un copil. „La un adult parcă treci altfel peste, comparativ cu un copil, care este în dezvoltare, care are încă viața în față, care nu a simțit nimic sau aproape nimic din ce îți poate oferi viața”, mai povestește Hajni.

Dar pentru că trebuie să fie mereu pregătită pentru următorul caz, femeia se retrage pentru câteva clipe în afara secției de primiri urgențe. „În spatele barăcii, așa îi spunem noi secției de primiri urgențe, avem un butuc, pe care îl considerăm urmărul nostru. Aici ne retragem și plângem și ne descărcăm. Suntem și noi oameni și avem și noi nevoie de momente de descărcare emoțională, pentru ca mai apoi să o luăm de la capăt”, a spus asistenta șefă.

Cuvântul „mulțumesc” îți dă putere să continui

Vass Hajni spune că cea mai mare împlinire o are atunci când pacienții sau rudele acestora vin și îi mulțumesc. „Pentru că oamenii au înțeles că la SMURD nu se primesc bani, foștii pacienți sau rudele acestora au ales alte forme de a ne mulțumi pentru ceea ce am făcut pentru ei. Ani la rând primeam de Paște un coș cu ouă roșii vopsite și cu o felicitare, pe care nu era trecut numele expeditorului. De Crăciun, tot sub anonimat mai primim prăjituri. Pentru noi cuvântul ‘mulțumesc’ îți dă putere să continui”, mărturisește asistenta șefă.

Distincțiile primite de la președintele României la sfârșitul lui septembrie 2010 sunt și ele trecute pe lista momentelor fericite din cariera cadrului medical. „Aceste momente te fac să spui că toate eforturile tale au meritat și îți dau putere să treci peste toate greutățile”, a spus Hajni.

Ce a determinat-o să aleagă sistemul medical

Actriță sau doctoriță erau meseriile pe care le spunea atunci când era întrebată „Tu ce ai să te faci când vei fi mare?” „Părinții mei m-au convins că actriță nu am cum să fiu, pentru că nu am voce. Ei îmi spuneau că actrițele trebuie și să cânte frumos pe scenă. Atunci mi-au tăiat elanul. Astfel că a rămas cealaltă opțiune: să lucrez în domeniul sanitar.

Vass Hajni a făcut un curs la Crucea Roșie și apoi s-a înscris la o postliceală de asistente. „Așa am început, dar după aceea nu au mai putut să scape de mine. Eram hotărâtă să intru în sistemul medical. Pentru a nu mă abate de la țelul meu am decis să urmez acest drum. După ce am terminat și postliceala, am decis să rămân la SMURD”.

În echipa SMURD nu se fac diferențe între medic, asistent șef, asistent simplu sau student. „Toți suntem unul și același. Bineînțeles că medicul coordonează și ceilalți execută, dar în același timp ești considerat un om din echipă. Acest lucru te face să te simți important, indiferent de statutul pe care îl ai”, conchide cadrul medical, care și-ar dori să urmeze și Facultatea de Medicină.

104 milioane de euro pentru FCSB. Gigi Becali a bătut toate recordurile din Liga 1
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Saraca… Salman Khan o OBLIGĂ pe Iulia Vântur să facă asta… Totul a fost dezvăluit...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ipotezele luate în calcul
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Locul din România considerat printre cele mai FRUMOASE din întreaga lume. „Un colț parcă rupt...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Se schimbă Codul Rutier: românii vizați direct de decizie. Aceste greșeli duc la amenzi mari
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide