1 din 2 români sunt predispuși să dezvolte afecțiunea cu cel mai mare grad de mortalitate din țara noastră: „Netratată duce la complicații majore”

Publicat: 17 05. 2018, 14:59
Actualizat: 02 10. 2018, 15:05

„Jumătate dintre populația adultă are hipertensiune arterială și doar jumătate dintre aceștia știu că au tensiune arterială, dintre aceștia jumătate sunt tratați și în final doar jumătate sunt controlați. Netratată duce la complicații majore care sunt: infarctul miocard și accidentul vascular cerebral. La ora actuală știm că bolile vasculare sunt principala cauză care omoară românii, practic două tremi dintre decesele din România se datorează bolilor cardiovasculare și doar 19-20% cancerului”, a declarat președintele Societății Române de Cardiologie, Dragoș Vinereanu, în cadrul unei conferințe de presă.

Vinereanu a precizat că această maladie nu are simptome și că hipertensiunea poate apărea încă de la 1-2 ani. Durerile de cap și emețelile sunt primele semne ale bolii, iar netratată, poate afecta și alte organe cum ar fi creierul, inima sau ochiul.

Specialiștii precizează că este nevoie de un program de screening pentru depistarea bolilor cardiovasculare.

„Programul de screening pe boli cardiovasculare, în valoare de 25 de milioane de euro, finanțat din fonduri europene, putem spune că suntem destul de înaintați pe zona aceasta, în sensul că calculațiile sunt trimise Bruxelles-ului. Așteptăm feedback-ul, iar în momentul în care avem acest feedback putem să pornim deja la activitatea de screening”, a explicat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Pentru combaterea acestor probleme de sănătate, medicii au propus ca, în industria de panificație, să fie redusă cantitatea de sare.

„Ne pregătim să avem discuții pe marginea acestui subiect. Sunt lucruri care sunt incluse în Legea Prevenției, dar nu concret din punctul acesta de vedere. Există și spoturi publicitare care spun că acest consum de sare și grăsime ar trebui limitat. Societatea de Cardiologie împreună cu Societatea Română de Hipertensiune arterială au făcut niște propuneri Ministerului Sănătății pe care le vom discuta cu Miniterul Agriculturii și cu factorii implicați”, a mai precizat Pintea.