7 reguli pentru a avea un abdomen plat

Publicat: 20 07. 2012, 17:43
Actualizat: 20 07. 2012, 17:43

Sedentarismul, dieta dezechilibrată, lipsa unui program strict în privința meselor sunt doar câțiva dintre factorii care duc la apariția burții. Medicul nutriționist Mihaela Bilic, autoarea cărții „Sănătatea are gust”, spune că pentru a scăpa de grăsimea de pe abdomen nu trebuie să urmăm o cură de slăbire drastică, dar „se impune puțină ordine alimentară în ritmul meselor”. Cantitatea de mâncare pe care ne-o punem în farfurie, modul în care este preparată, dar și cât de mult este stropită cu alcool sunt alți factori de care trebuie să ținem cont atunci când vrem să avem un abdomen plat.

Dr. Bilic a realizat un top cu 7 reguli dietetice de care trebuie să ții cont dacă vrei să scapi de stratul adipos de pe abdomen.

● Obișnuiti-vă să aveți zilnic 3 mese principale. „Efortul de digestie a alimentelor și mâncatul lor la interval de 4-5 ore ajută metabolismul să ardă mai multe calorii decât atunci când există o singură masă, și aceea seara”, explică medicul nutriționist. Specialistul ne recomandă să ne facem un program strict de mese, pentru ca rezultatele să nu întârzie să apară. „O zi în care ați ‚sărit” peste o masă este o zi în care nu ați slăbit, iar caloriile venite după ‚post” sunt asimilate mai repede și transformate instantaneu în grăsime”, punctează dr. Mihaela Bilic.

● Eliminați din meniu felurile „grele”, gătite tradițional, românește, cu multă grăsime, prăjeli și tocături. Pentru a scăpa de burta inestetică este indicat să renunțați la salata de boeuf, sarmale, șnițel, chifteluțe, sosuri cu smântână și făină. „Alegeți variantele dietetice: grătar sau cuptor, carne slabă, sos de tomate, condimente și ierburi aromatice. Încercați să impuneți familiei un alt mod de a prepara mâncarea, mai sănătos, și veți beneficia cu toții de această schimbare”, a spus medicul.

● Evitați alimentele cu densitate calorică mare. Produsele care au calorii multe concentrate într-un volum mic, precum mezelurile, cașcavalul, bânza topită sau dulciurile, trebuie înlocuite cu produse care au densitate calorică mică și volum mare: carne slabă, pește, lapte, iaurt, pâine, paste făinoase, fructe și legume.

● Redimensionați porțiile și numărul de feluri de mâncare pe care obișnuiți să le mâncați la o singură masă. „Din cauza necesarului energetic tot mai redus al organismului și a sedentarismului, trebuie să renunțați la succesiunea clasică: aperitiv/ciorbă/fel principal/desert. În cel mai bun caz, două feluri de mâncare sunt duficiente și ciorba ar trebui să fie una dintre ele, pentru că umple stomacul fără aport mare de calorii și dă sațietate prelungită”, menționează expertul în nutriție. Mihaela Bilic recomandă să reducem cu 30% cantitatea de alimente din farfurie și abia atunci vom obține o porție corectă, deoarece „tradiția românească încurajează abundența alimentară”.

● Eliminați complet zahărul din alimentație, deoarece conține calorii goale, fără aport de nutrienți. „Datorită vitezei cu care se absoarbe în sânge determină o secreție crescută de insulină, hormon care stochează suplimentar grăsimea la nivelul abdomenului”, explică nutriționistul. Mihaela Bilic spune că cel mai bun desert este cel din fructe.

● Eliminați alcoolul din meniul zilnic. „Prezența alcoolului reduce arderea grăsimilor de depozit și favorizează transformarea caloriilor alimentare în țesut adipos. Berea are zahăr și este agresivă pentru ficat și pancreas, accelerând procesul de îngrășare. Un pahar de vin pe zi nu omoară pe nimeni, însă dacă doriți să aveți rezultate spectaculoase în procesul de ‘topire” al burții, abțineți-vă”, indică dr. Bilic.

● Nu mâncați carbohidrați după ora 6, deoarece organismul își încetinește metabolismul și nu mai poate consuma glucidele și acestea vor fi transformate în grăsime de depozit. „Eliminați de la cină pâinea, pastele, orezul, fructele, cartofii, mămăliga și apelați la carne slabă, pește și legume, chiar dacă este nevoie de o cantitate mai mare ca să vă săturați”, recomandă medicul. Potrivit specialistului, carbohidrații pot fi prezenți în continuare la micul dejun și la masa de prânz pentru că dau sațietate timp de 3-4 ore.