A fost aprobat primul tratament injectabil pentru HIV / În România, remediul vechi este greu de obținut

Publicat: 18 10. 2020, 21:49
Actualizat: 18 10. 2020, 21:52
Foto: Shutterstock

Tratamentul injectabil pentru virusul HIV a fost aprobat de către Agenţia Europenă a Medicamentului. Tratamentul va uşura mult viaţa pacienţilor cu HIV, nevoiţi să ia pastile zilnic. Totuși, până la noul tratament, pacienţii din România au probleme în a-l obţine pe cel existent deja.

Pacienţii cu HIV primesc o veste bună. Agenţia Europeană a Medicamentului a dat undă verde pentru primul tratamet injectabil care îi ajută să ţină boala în frâu. Este vorba despre un coktail de două medicamente antiretrovirale pe care pacienţii trebuie să îl facă o dată la câteva luni.

Cocktailul injectabil de două medicamente antiretrovirale are acţiune îndelungată şi împiedică virusul să se reproducă. Autorizaţia de punere pe piaţă a noului medicament trebuie însă aprobată de Comisia Europeană.

Pacienţii români nu reușesc să obțină remediul existent deja

În aşteptarea acestui noi remediu însă, pacienţii de la noi se confruntă cu alte probleme: „Nu am mai avut acces la analizele uzuale, la medicul curant este foarte greu să ajungi, eu nu am reuşit. Tratamentul medicamentos se ia cumva în orb, fără a se vedea dacă mai funcţionează, dacă este în regulă. Se degradează starea de sănătate”, a spus Adrian, pacient cu HIV.

Problemele acestor oameni nu sunt numai cele legate de accesul la tratament. O analiză făcută recent de Observatorul Român de Sănătate arată că numărul de internări pentru bolnavii HIV/SIDA scăzut cu 80% în perioada martie- august faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.