Andrei Baciu (CNAS): „Nu luați antibiotic decât la recomandarea unui medic. Iar acest medic nu trebuie să fie dr. Google!”

Andrei Baciu (CNAS): „Nu luați antibiotic decât la recomandarea unui medic. Iar acest medic nu trebuie să fie dr. Google!”
Andrei Baciu: „Nu luați antibiotic decât la recomandarea unui medic” / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 21/11/2023, 16:46

În 2022, unul din patru români a beneficiat de un antibiotic decontat, a anunţat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu.

Marți, Andrei Baciu a fost prezent la conferința „Împreună pentru prevenirea şi combaterea rezistenţei la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele şi răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică”.

„Unul din patru români au consumat un antibiotic rambursat”

Aveţi idee care este consumul de antibiotice pe reţete decontate şi prescrise pentru asiguraţi? (…) 4,2 milioane de români. (…) Unul din patru români care au consumat un antibiotic rambursat. Mai sunt reţetele simple şi mai sunt cele din farmaciile cu circuit închis din spitale.

Suplimentar, vorbim despre toate acele antibiotice existente, dar care nu fac parte dintr-un program de decontare”, a spus Andrei Baciu.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a arătat că în sezonul rece creşte consumul de antibiotice, iar România se află pe locul trei la nivel european în ceea ce priveşte rezistenţa la antimicrobiene.

Preşedintele CNAS a subliniat importanţa activităţilor de comunicare pe tema utilizării antibioticelor.

„Este esenţial să sporim, în primul rând, ori de câte ori se poate, astfel de acţiuni, care sporesc nivelul de cunoştinţe şi înţelegere al oamenilor, indiferent de postura în care se află, cu privire la un lucru care pare relativ simplu şi lipsit de risc. Ce mare lucru să iei un antibiotic? Complet fals şi cred că este datoria noastră, a tuturor, să insistăm cât de mult se poate pe acest lucru”, a afirmat preşedintele CNAS.

Ulterior, Andrei Baciu a reluat subiectul pe Facebook, acolo unde a postat următorul mesaj:

Îți mai amintești de câte ori ai luat antibiotic în ultimul an? Ai respectat de fiecare dată, cu strictețe, doza și durata indicată de medic? Sau din momentul în care te-ai simțit mai bine ai lăsat garda jos și nu ai mai fost atent la acest detaliu? Detaliu care ne poate costa sănătatea, iar zilele astea, de Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene, e important să tragem acest semnal de alarmă.

Anul trecut, peste 4,2 milioane de persoane asigurate din România au avut rețetă compensată sau gratuită pentru tratament cu antibiotic în anul 2022. Asta înseamnă că 1 din 4 asigurați au beneficiat de tratament compensat sau gratuit cu antibiotic pentru care CNAS a decontat peste 208 milioane de euro (peste 10% din totalul cheltuielilor cu medicamente compensate și gratuite).

Suplimentar, mai există și cele prescrise și administrate în spitale, dar și antibioticele pe rețetă simplă. Asta înseamnă că dacă mergi la stomatolog, ai o intervenție, ți se prescrie un antibiotic pentru 5/7 zile. Atenție, acestea nu sunt cuprinse în statisticile de la CNAS.

Să mai ținem cont și de faptul că nu toate antibioticele existente în România sunt decontate. Prin urmare, consumul de antibiotice este de fapt mult mai mare.

Problema rezistenței la antimicrobiene este una de amploare atât la nivel global, cât și local, în România. Ne aflăm pe un loc nedorit, trei, la nivel european, în ceea ce privește rezistența antimicrobiană.

Antibioticele salvează vieți, este un adevăr incontestabil, dar dacă nu sunt administrate corect, ne pot face mai mult rău. Iar sfatul meu este unul simplu: nu luați antibiotic decât la recomandarea unui medic. Iar acest medic nu trebuie să fie dr. Google!”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Veniturile gigantului Microsoft au explodat!